+ Képzőművészet

Csodálatos falfestmény került a 300 négyzetméteres tűzfalra – fotók

A szokatlanul hideg téli időjárásnak köszönhetően későbbre tolódott a munka befejezése, a végeredmény azonban magáért beszél.

Egy háromszáz négyzetméteres, Kós Károly ihlette falfestmény került a felújított óbudai református parókia tűzfalára.

A projekt kivitelezője a budapesti tűzfalfestésekről ismert Színes Város Csoport, megrendelője pedig Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbudai Református Egyházközség volt. A templomot 221 éve szentelték fel, még II. József uralkodásának idején.

A beruházás részeként az alkotás megfestését komplex rekonstrukció előzte meg, amely kiterjedt a pincében történő ázás megszüntetésére, valamint a teljes körű hőszigetelésre is.

MTI Fotók: Mohai Balázs

Flór Péter, a csoport főtitkára elmondta:

A szokatlanul hideg téli időjárásnak köszönhetően későbbre tolódott a munka befejezése, a végeredmény azonban magáért beszél. Nagyon örülünk, hogy egyre több esetben van lehetőségünk komplex rekonstrukciós munkát végezni a dekorációs falfestések mellett.

A munka Kós Károlyhoz való kapcsolódása kézenfekvő volt, hiszen az építész-festőművész tervezte az óbudai református templomot 1909-ben. Az eredetileg Kós Károly tervei alapján elkészült falfestmény „átiratát” Veszeli Lajos festőművész készítette.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top