+ Irodalom

A miniszterek takarékossági okokból 10%-kal csökkentették a fizetésüket

A miniszterelnök pedig bejelentette, hogy – ugyancsak a takarékosság jegyében – kisebb lakásba költözik, és megtanul motorozni.

Érdekes történetek a XX. századi magyar sajtóból – 1957.

július, NSZK – Münchenben megrendezték a különös szokások és furcsa hobbik művelőinek kiállítását. Egy müncheni hölgy gyufás skatulya gyűjteményét állította ki, melynek darabjai Európa legkülönbözőbb országaiból származtak. Ehhez képest extrém gyűjteménynek számított a világ minden tájáról postázott, giccses képeslapok.

július, USA – Az amerikai juhtenyésztők a juhok felöltöztetésével kísérleteztek. A juhra adott ruha megvédte a bundáját a portól, a bogáncstól és sok egyéb szennyeződéstől. A juhászok azt állították, hogy így sokkal jobb minőségű gyapjút kaptak. Arról nem is beszélve, hogy a juhászok ezzel is dédelgethették kedvenc állataikat.

július, Ausztria – A nemzetközi autóforgalom mostantól különösebb akadály nélkül haladhatott keresztül Ausztrián. A külföldi autók letét elhelyezése nélkül léphették át a határt, és egy éven át szabadon tartózkodhattak az országban. Azt az autót, amelyik egy évnél hosszabb ideig állomásozott a határokon belül, felszólították, hogy haladéktalanul hagyja el az országot, különben rossz vége lesz.

augusztus, India – Az ország miniszterei takarékossági okokból tíz százalékkal csökkentették fizetésüket. Nehru, a miniszterelnök pedig bejelentette, hogy – ugyancsak a takarékosság jegyében – kisebb lakásba költözik, és megtanul motorozni. Az ország vezetői jó példát mutattak az ország népének, csak azok nem értették a nemes példázatot, akiknek nem volt fizetése, sem lakása, sem pedig pénze motorbiciklire.

augusztus, Franciaország – Párizs szívében álló kolostorukban laktak a Sacré Coeur fehérruhás apácái. A délutáni szabadidőben a világi nők számára is szokatlan, sőt ismeretlen játékkal szórakoztatták magukat. Fociztak. Igaz, a földig érő szoknyában nem volt könnyű rástartolni a beadásra, de ez egyformán nehezítette mindkét csapat játékát. A szabálytalanságokat minden héten meggyónták.

augusztus, Anglia – A világtalanok biztonságos közlekedése érdekében az állami nyomda Braille-írással is kiadta az utcai közlekedés szabályait. Egyesekben az a gondolat is fölmerült, hogy az utcai jelzőtáblákat is el kellene látni vakírással.

szeptember, Ausztrália – Egy melbourne-i lóversenyen meglazult a 13-as számú ló nyerge, s mikor az akadályt átugrotta, a zsoké messzire szállt a levegőben. A verseny után a lovast kérdező újságírók előtt kijelentést tett a férfi. Elképzelhető, hogy szerencsétlenségének az az oka, hogy soha életében nem volt babonás. Ám ezután elgondolkodik rajta.

szeptember, Bulgária – A Fekete-tenger partján fekvő Pomorje nevű városka lakói sótermeléssel foglalkoztak. A rizstermeléshez hasonló földkazettákba szivattyúzták a vizet, és megvárták, amíg a víz elpárolog, utána már csak el kellett lapátolni a visszamaradt sót. Kis befektetés, nagy nyereség. Csak azt utálták nagyon, amikor heteken át zuhogott az eső.

szeptember, Anglia – Egy londoni cipőgyár olyan női cipőt fejlesztett ki és hozott forgalomba, amelynél a cipő nyelvébe kis zsebet építettek, így a sminkjükre érzékeny asszonyok a cipő nyelvében hordhatták a rúzst, és nem kellett hosszú, kilátástalannak tűnő perceket tölteni azzal, míg a retikülben kutatva végre megtalálták. Rúzs, mondták, amely mindig lábnál van!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top