+ Történelem

Névtelen adományozótól került elő egy SS-tag magánlevele

A levelet 1944. április 1-én írta Stefan Dilmetz, aki a hetes számú őrcsoportban szolgált.

Keresés a weben

A koncentrációs tábor mindennapjaiba ad bepillantást a személyzet egyik SS-tagja által írt levél, amelyet a minap ajándékoztak az auschwitzi emlékmúzeumnak.

A levelet egy névtelen adományozó ajánlotta fel az intézménynek az után, hogy a múzeum januárban felhívást tett közzé a táborban 1940 és 1945 között dolgozó személyzethez köthető dokumentumok, fotók, levelek, naplóbejegyzések gyűjtésére.

Ez az első ilyen dokumentum gyűjteményünkben. Korábban nem volt semmilyen forrásunk a táborban dolgozó SS-tagok magánlevelezéséről

– mondta Wojciech Plosa, az archívum vezetője.

A levelet 1944. április 1-én írta Stefan Dilmetz, aki a hetes számú őrcsoportban szolgált. A tábor mindennapi életéről számol be, a levelet természetesen cenzúrázták.

A januári felhívást követően az emlékmúzeum kapott számos dokumentummásolatot, amely a sachsenhauseni haláltábor SS-személyzetével kapcsolatos, egy auschwitzi fogoly eredeti levelét és egy jegyet, amely igazolja, hogy csomagot küldtek egy auschwitzi fogolynak.

A múzeum igazgatója, Piotr Cywinski korábban arról beszélt, hogy az Auschwitzról szóló történelmi ismeretek főleg egykori fogvatartottaktól, a fennmaradt tábori dokumentációból és a háború utáni bírósági tárgyalásokból származnak, de az archívumban kevés olyan privát anyag van, amely az SS tagjaitól származik. Hiányoznak az olyan források, amelyek hozzájárulhatnak a “tettesek motivációjának és mentalitásának” megismeréséhez.

A második világháborúban elfoglalt Lengyelországban a nácik által létesített Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs táborban mintegy 1,1 millió embert, többségében zsidókat öltek meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top