+ Színház

Fordítsátok vissza Jordán Tamás irigyeit! – Janisch Attila nyílt levele Eperjeshez, Vidnyánszkyhoz, Dérhez

janisch Attila

A szombathelyi színházat Tamás teremtette, gondozta, ápolta, a társulata hozzá csatlakozott, az ő hívására, miatta ment Szombathelyre. Az ami van, és amit most magatoknak akartok – ott –, az miatta van.

A közönség köreiben sokan nagyra becsülik Jordán Tamás színházigazgatói munkáját a szombathelyi Weöres Sándor Színháznál, és azt a józan és mértéktartó kiállást, amellyel a politikai botrányba torkollott színházigazgató-választást kezeli.

Legutóbb Dragomán György író véleményét közöltük, majd Gáti Oszkár kemény szavai következtek. Itt Janisch Attila filmrendező nyílt leveléből olvashattok:

KÉRDÉS EGYKORI BARÁTOKHOZ

– nyílt levelem Dér Andráshoz, Eperjes Károlyhoz, Vidnyánszky Attilához a Magyar Narancs online oldalán –

„… Jordán Tamás nem csupán színházcsináló (színész és rendező), hanem színházat álmodó színházteremtő, ahogy az ő mestere – sokunk mestere –, Ruszt József is az volt. A szombathelyi színházat Tamás teremtette, gondozta, ápolta, a társulata hozzá csatlakozott, az ő hívására, miatta ment Szombathelyre.
Az ami van, és amit most magatoknak akartok – ott –, az miatta van.
Az pedig, ahogyan a társulat és a szombathelyiek egyként kiállnak mellette, érte, azt bizonyítja, hogy Tamás rászolgált a bizalomra és a társulat, a közönség még mindig a bizalmában tartja őt.
Mi lehet, mi kellhet több, hogy tiszteletet parancsoljon, hogy megállítsa, visszafordítsa azokat az irigyeit, akikben talán ott még becsület, a tisztesség?!
Van számos színház, amelyek vezetői posztját meg lehet pályázni, mért pont az kell, amely bár állami pénzből, de egyetlen ember ambíciójából, szeretetének, elszántságának, kitartásának erejéből és erejével teremtődött, és ezáltal létezik?…

… Most megkívántátok, odamentek, elveszitek, próbálkoztok, aztán, ha nem megy, majd eldobjátok és nem lesz.
Minden napos történet ez – itt és ma – ebben az országban…”

———————————————————

„Mindannyiunknak – akik tehetjük – kell (sőt kötelességünk) szólni ebben az ügyben (is), mert, amint azt korábban írtam már, a szombathelyi színház és Jordán Tamás elleni nemtelen einstand, mint cseppben a tenger az egész rendszer igazságtalanságát, arroganciáját is magában foglalja.
Márpedig az emberi tisztesség és a szakma (szakmák) becsületének nevében mindig és fáradhatatlanul szót kell emelni ezek ellen, a jogilag jól körülbástyázottnak látszó, de morálisan minden szempontból vitatható cselekmények ellen. Mert ez mindannyiunk lekiismereti ügye!”

A teljes szöveget a itt olvashatjátok. A fönti részleteket a szerző engedélyével közöltük.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top