+ Irodalom

A világon először nálunk nyomtak alumíniumból készült bélyeget

Sehol a világon nem jutott még senkinek sem az eszébe, hogy alumíniumból készítsen bélyeget. A Magyar Alumíniumkohászat megalapításának 20. évfordulója jó alkalmat adott erre…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1955.

október, Anglia – Új anyagot próbáltak ki Londonban az utak burkolására. 60 utcát gumírozott bitumennel vontak be, és most, kilenc hónap után egyetlen repedést sem találtak rajta, míg a szomszédos utcák ez idő alatt jócskán megrongálódtak. A macskáknak, persze teljesen mindegy volt, hogy melyik bevonaton ütötték el őket.

október, USA – Rendkívüli károkat okozott az országban az árvíz. A katasztrófa megindította a szovjet emberek szívét, és gyűjtést rendeztek. A szovjet nép képviselői 100 ezer rubel segélyt nyújtottak át az amerikai Vöröskereszt elnökének, aki ígéretet tett, hogy a pénzt eljuttatja a szerencsétlenül járt családoknak. Bár, gondolta, talán meg kellene várni, hogy kedvezőbb legyen a dollár-rubel árfolyam.

október, Magyarország – Sehol a világon nem jutott még senkinek sem az eszébe, hogy alumíniumból készítsen bélyeget. A Magyar Alumíniumkohászat megalapításának 20. évfordulója jó alkalmat adott arra, hogy elkészüljön a világ első alumínium-bélyege, amelyet, egyes híresztelésekkel ellentétben, nem hoztak postai forgalomba, mert kisebb nehézséget okozott volna a borítékra nyalni.

november, Csehszlovákia – A turcianske-petrovo-i tudományos intézetben izgatottan láttak neki az új búzafajta kalászainak kibontásához. Az elmélet szerint minden kalászban legalább 180 szemnek kellett lennie. Az első kalászban 183 szem volt. A másodikban viszont csak 178. Nem érdekes, mondta a professzor, az átlagot fogjuk közölni, mert a tudomány szempontjából csak a nem létező átlag releváns. Száznyolcvan, kiáltott az egyik asszisztens. A többiek lenézően bámultak rá.

november, Anglia – Új fotoelektromos számlálót próbáltak ki Londonban. A számláló pontosan mutatta az emeletes busz sofőrjének, hogy hány szabad hely van még az emeleten, így addig engedhette föl a buszra az utasokat, amíg a számlálón meg nem pillantotta a nullát. A buszsofőrök örömmel fogadták a berendezést, amit ahhoz hasonlítottak, mintha harmadik szemük nőtt volna.

november, Svájc – Egy üzem új típusú traktorok gyártásába kezdett. A traktort hajtó motor 4 vagy 6 lóerős volt, mellyel másfél tonnányi terhet vontathattak. A kis traktor sajátossága, amivel a lehető legkisebbre csökkentették a súrlódást, hogy egyetlen egy kereke volt.

december, NSZK – Ha a légféknél a nyomás bizonyos érték alá esik, a fék működése fokozatosan csökken, végül megszűnik. Az ebből eredő veszély megelőzését szolgálta a Bosch-gyár által forgalomba hozott viszonylag egyszerű és olcsó jelzőberendezés. Egy bizonyos alsó nyomáshatár elérésekor, amelynél a fék még üzemképes, egy 35 centiméteres mutató emelkedett a szélvédő előtt a vezető látószögébe, akinek ijedtében még módjában állt a kocsit megállítani.

december, Magyarország – 60 ezer tonna bors érkezett Magyarországra, nagyobb részt Borneóból, kisebb részt Indiából. Külföldi újságírók érdeklődtek, hogy vajon télvíz idején mihez használnak a magyarok ennyi borsot. Egy kiskereskedőt kérdeztek, aki csodálkozva tárta szét a karját. Hát mihez? Disznóöléshez.

december, Görögország – Rhodosz szigeténél egy török hadihajó rálőtt a görög vizeken tartózkodó halászbárkára. A halászok nagyon mérgesek lettek, és átkiabáltak a másik hajóra. Nem láttok a szemetektől, hülye törökök, görög vizeken hajózunk. Mire a törökök így válaszoltak. Látjuk, mi azt, hülye görögök, de ki a faszt érdekel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top