+ Irodalom

A rendőrség új módszert eszelt ki a gyorshajtók féken tartására

A gyorshajtás mértékétől függően 30-tól 50 percig feltartóztatták az autóst, aki először toporzékolt és káromkodott, majd a büntetés végére lenyugodott.

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1955.

július, Törökország – Ezeknek elment az eszük, mondta a férfi vezetés közben, és a barátjára pillantott, aki a halántékát masszírozta. Azt akarják bevezetni, hogy minden gépkocsivezető biztosítást kössön, meg adja meg az ujjlenyomatát. Szerinted hova vezet ez? A másik még mindig a halántékát masszírozta. Mi van, megsüketültél? Nem, csak azt próbálgatom, hogy ha sokáig masszírozom a halántékom, megváltozik-e az ujjlenyomatom.

július, Anglia – A század elején olyan emberek hozták létre az Automobil Szövetséget Londonban, akik nem akarták elfogadni, hogy a maximális sebességhatár 32 kilométer per óra legyen. Most történelmi érdekességű kocsikkal mintegy 2400 méter hosszú autós felvonulást tartottak fönnállásuk 50. évfordulóján. A kocsik az ünnepségen 15 kilométer per óra sebességgel gördültek végig.

július, Kanada – Egy bennfentes újságíró megkereste a kanadai külügyminisztert, hogy mit írjon az újságba, mit válaszol Molotov Szovjetunióbeli meghívására. A külügyminiszter egyik kezében a levelet tartotta, másikban az újságot. Gondolkodott. Írja azt, fiam, hogy tanulmányozom annak lehetőségét, hogy Molotov meghívására Moszkvába utazzam. Írhatom Molotov elvtársnak, kérdezte az újságíró. Na, így a miniszter, mars kifelé!

augusztus, Franciaország – A rendőrség új módszert alkalmazott a gyorshajtók féken tartására. A gyorshajtás mértékétől függően 30-tól 50 percig feltartóztatták az autóst, aki először toporzékolt és káromkodott, majd a büntetés végére lenyugodott. Legközelebb ezerszer meggondolta, hogy gyorshajtással kockáztasson egy fontos megbeszélést vagy egy ígéretes randevút.

augusztus, Csehszlovákia – Brnoban elkészült az új harmincezerszeresen nagyító elektromos mikroszkóp. Hogy a nagyítás mértékét érzékletesen bemutassák, felnagyítottak vele egy emberi hajszálat, amelynek átmérője a mikroszkóp lencséjén keresztül 7,5 méteresnek látszott. Erre már nem lehet azt mondani, jegyezte meg az egyik tudós, hogy hajszálon múlott.

augusztus, Svájc – Felmérést készítettek, hogy az ország lakossága mire mennyit költ, s egy bizonyos terméknél kiugró számot találtak. Erre a termékre 199 millió frankkal több pénzt adtak ki, mint kenyérre, 53 millióval többet, mint iskolai ügyekre. Ez a különlegesen kitüntetett és fontos termék az alkohol, melyre egy év alatt a lakosság 990 millió frankot költött. Persze, szép csöndben.

szeptember, Magyarország – Új típusú bolt nyílt Budapesten. Ebben a boltban a vásárlók bemehettek a polcok közé, és a közel 300 féle termékből ízlésük és igényük szerint maguk választhattak. Mivel nem kellett igénybe venni az eladó segítségét, egy kisebb vásárlás nem vett igénybe többet, mint 3 perc. Az üzletet önkiszolgálónak nevezték el, röviden önkinek.

szeptember, Kelet-Európa – A Lengyel Népköztársaság kormánya bejelentette, hogy 47 ezer fővel csökkenti fegyveres erőinek létszámát. A hivatalos közlés szerint Romániában 40 ezerrel, Csehszlovákiában 34 ezerrel, Albániában pedig 9 ezerrel csökkentették a hadsereg létszámát. A hazatérő férfiak akkor sem mehettek vissza a hadseregbe, ha időközben tömegével ment tönkre a házasságuk.

szeptember, Olaszország – Elindították annak a filmnek a készítését, amely a Fiat műveket megszálló munkásokról szól. A rendező és a forgatókönyvíró sokáig töprengett azon, milyen címet adjon a filmnek. A forgatókönyvíró egyszer csak a homlokára csapott. Legyen a címe: Vörös zászló. A rendező kóstolgatta a címet, majd azt mondta. Neked teljesen elment az eszed! Csakhogy jobb címet később sem találtak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top