+ Irodalom

Üzbegisztánban repülőgéppel ültették az erdőket

Moszkvai otthonában újságot olvasott egy férfi, és így szólt a feleségéhez. Ezt a hírt hallgasd meg, Mása. Üzbegisztánban…

Érdekes történetek a xx. századi sajtó alapján – 1955.

április, Norvégia – Tűz ütött ki a narviki gyufagyárban. Hétmillió doboz gyufa, vagyis közel háromszáz millió szál gyufa égett el úgy, hogy senki nem gyújtott rá velük cigarettára.

április, Új-Guinea – Hindenburg és a Star hegy között eddig ismeretlen emberi közösséget fedeztek fel. A bennszülött törzsnek húszezer tagja volt. A földjeiket szorgalmasan gondozták, semmiféle élelemben nem szenvedtek hiányt, harmonikusan éltek. Számukra ismeretlen fogalom volt a háború. Fölfedezésük után hamarosan megismerkedhettek vele.

április, Szovjetunió – Moszkvai otthonában újságot olvasott egy férfi, és így szólt a feleségéhez. Ezt a hírt hallgasd meg, Mása. „Üzbegisztánban repülőgéppel ültetik az erdőket a közép-ázsiai sivatagos területeken. Ezzel a módszerrel több tízezer hold erdőt telepítettek.” Hogy lehet repülőgépről fát ültetni? Te ezt érted? Az asszony elgondolkodott. Valószínűleg nagyon gyorsan.

május, NDK – A hallei gépgyárban megkezdték az autók gyártását gyermekek számára. A gyermekautók két méter hosszúak, és legnagyobb elérhető sebességük 15 kilométer per óra volt. A gyermekek így már egészen fiatal korban elsajátíthatták a KRESZ, az autóvezetés szabályait és fortélyait. Idejekorán megtanulhatták, mit jelent karambolozni, figyelmetlenség miatt gyalogost halálra gázolni, avagy rossz látási viszonyok között tömegszerencsétlenséget okozni.

május, NSZK – Egy férfi elindult a határ felé, hogy átköltözzön a Népi Demokratikus Németországba, mert semmiképpen sem szeretne Adenauer katonája lenni. A legszükségesebb ruháit és tárgyait vitte magával. A nagy hátizsákban benne volt egy bicska is, amit még a nagyapjától örökölt. Állítólag ennek a bicskának a nyele mentette meg az életét egy golyótól. A nagyapa a háború befejezése után fél évvel elvágta az ujját a bicskával és vérmérgezésben hunyt el.

május, Jugoszlávia – Beszámolót írt egy hivatalnok Belgrádban arról, hogy milyen ütemben haladtak az építkezések az elmúlt évben. Hozzávetőleges adatok álltak rendelkezésére, ennek ellenére arra törekedett, hogy matematikai pontossággal vázolja a helyzetet. „Az elmúlt esztendőben több mint 34 ezer lakást építettünk Jugoszláviában. Az új lakásokba mintegy 130 ezer személy költözött be. Ez azt jelenti, hogy egy lakásba 3 egész 823 ezred lakó költözött be, és egy lakóra 0 egész 26 század lakás jutott.”

június, NDK – A napokban töltötte be 19. életévét Otto Zimmermann, rathenowi német dolgozó paraszt Klára nevű tehene. A tehén hajlott kora ellenére négyezer liter tejet adott évente. Klárának a 19 év alatt 17 borja született, amelyek örökölték tőle a jól tejelő tulajdonságot. Otto Zimmermann végtelenül büszke volt Klárára, és hálát adott a sorsnak, hogy összehozta a tehénnel.

június, Magyarország – A Vörös Szikra Termelőszövetkezet tagsága összeült, hogy megtárgyalja, miként sarkallhatná házasságra a fiatalokat. A megbeszélés végén egyöntetűen megszavazták, hogy ezer forintot fizet a Vörös Szikra annak a női dolgozójának, aki férjhez megy, illetve annak a férfi dolgozójának, aki megnősül. Abban nem tudtak egyezségre jutni, hogy támogassák-e a Vörös Szikrán belüli házasságokat dupla hozománnyal. Ezzel befolyásolhatják a fiatalok párválasztását, illetve fokozhatják a dolgozók egymás iránti érzelmeit.

június, NDK – Berlinben kipróbálták az új, 12 milliméter átmérőjű perlonkötél teherbírását. A hatvan méter hosszúságú kötéllel egy hernyótalpas traktor egy nyolctonnás darut, és egy 17 tonnás gépet, tehát összesen 25 tonnát vontatott. A kísérletet megelőzően hosszasan egyeztettek arról, hogy hol mutassák be ezt a rendkívül nagy teherbírású perlont, végül választásuk a Sztálin fasorra esett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top