+ Történelem

Mától hozzáférhető a Gulágra hurcoltak adatbázisa

Ez a nagyközönség számára szabadon hozzáférhető weblap és keresőprogram egyénenként ismerteti a második világháború szovjet hadifogolytáboraiban meghalt magyar hadifoglyok és internáltak nagy részének személyére és fogva tartására vonatkozó adatokat.

Már online is kutatható a szovjet hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa. A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) közreműködésével „Elhurcolva, távol a hazától” címmel megjelent 66 281 soros adatbázist a www.katonakagulagon.hu oldalon szombat délután a Gulág emlékév záró rendezvényén élesítették.

Ez a nagyközönség számára szabadon hozzáférhető weblap és keresőprogram egyénenként ismerteti a második világháború szovjet hadifogolytáboraiban meghalt magyar hadifoglyok és internáltak nagy részének személyére és fogva tartására vonatkozó adatokat.

A Gulág emlékévhez a HM HIM kiállítással, tudományos konferenciával, a hadifogolytáborok tárgyi emlékeiről készített e-bookkal is hozzájárult, de a legnagyobb feladatot az Orosz Föderáció által az 1990-es évek végén átadott, orosz nyelvű, cirill betűs „ucsetnoje gyelo”, azaz személyi adatlapok feldolgozása jelentette.

A szombati rendezvényen bemutatták azt a kötet is, amely feldolgozza a hadifogoly és internálótáborok fogolyéletét, a múzeum gyűjteményeiben őrzött, hadifogoly témájú tárgyi emlékeket, az egykori Szovjetunió területén a Gulág emlékművek, emlékhelyek jegyzékét.

A négyezer példányszámban nyomtatott könyvet – melynek CD melléklete szintén tartalmazza a több mint 66 ezer soros adatbázist – a következő hetekben minden település önkormányzata megkapja térítésmentesen.

A kormány a 2015-ös évet a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékévet 2017. február 25-éig meghosszabbította.

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Solomon Krupacek szerint:

    Mocskos horthysták, semmi sajnálat!

  2. Béla Toller szerint:

    Tegyék már közzé azt a listát is, amelyiken a jelenleg(immáron hét éve) nem szerződésképes, nem alkalmazásképes, egzisztenciálisan megfojtandó szervezetek, szakemeberek, művészek és egyéb bérből és fizetésből élők vannak felsorolva ! Akiket politikai alapon b-listáztak ki !

  3. Margo Hriczu szerint:

    ..és azok listáját is tegyék közé, akiket civilként, szinte gyerekként hurcoltak el un. Malenkij robotra és különféle munkatáborokban robotoltak, mert nemcsak Gulág volt !Már épp ideje volt aa kommunizmus áldozatairól beszélni, megemlékezni mert mert aljaabb volt mint holokauszt állandó mantrázása.Megnyomoradva, betegen élnek nagyon sokan akik perze még élnek, mert nekik nincsenek milliárdos kárpótlások kikényszerítve az állam/októl.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top