+ Képzőművészet

Gyönyörű és érzelmes Bozsó-festményeket állítanak ki Rómában

Festői indulásával párhuzamosan Bozsó János gyűjtésbe is kezdett. Az idő során múzeummá érett kollekcióját 1976-ban szülővárosának, Kecskemétnek ajándékozta.

Bozsó János Munkácsy-díjas festőművész ötven kis- és közepes méretű olajfestményét mutatja be az a kiállítás, amely Tájak-érzelmek címmel pénteken nyílik a Római Magyar Akadémia Galériájában az olasz fővárosban – közölte a Balassi Intézet.

Az április 19-ig látható tárlaton a magyar tájak és a kecskeméti városháza mellett velencei városképek és az olasz Alpok hegyei is megjelennek.

Bozsó János magyar festőművész, műgyűjtő és múzeumalapító 1922-ben született Kecskeméten, itt élt és alkotott 1998-ban bekövetkezett haláláig. Festészete ezer szállal kötődik a magyar tájhoz, az otthonát jelentő alföldi vidékhez.

Bozsó János erőteljes, széles vonásokkal, telt színekből építkező expresszív erejű képei elsősorban érzelmi indíttatásból születtek és érzelmeket tolmácsolnak. Életét és életművét a fény és árnyék ellentétének állandó kontrasztos jelenléte határozta meg. Alkotásai a magyarországi múzeumok és magángyűjtemények mellett jelentős európai kollekciókban is szerepelnek. Kiállításai az Egyesült Államoktól Japánig számtalan országban voltak láthatóak.

Festői indulásával párhuzamosan Bozsó János gyűjtésbe is kezdett. Az idő során múzeummá érett kollekcióját 1976-ban szülővárosának, Kecskemétnek ajándékozta. 1979-ben a nagyközönség számára is megnyílt a Klapka-házban berendezett Bozsó Gyűjtemény, Magyarország legjelentősebb néprajzi és iparművészeti magánkollekciója.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top