+ Film

Elhunyt Quentin Tarantino kedvenc japán rendezője

Egyszer megkérdezték tőle, hogy haláláig dolgozni akar-e, mire azt válaszolta: Jobb hétköznapi emberként meghalni. Ha az ember munka közben hal meg, az csak gondot okoz a környezetének.

Keresés a weben

Elhunyt 93 évesen Szuzuki Szeidzsun japán filmrendező, akinek munkái nagy hatással voltak Vong Kar-vaj, Quentin Tarantino és Jim Jarmusch filmjeire is.

A rendező krónikus tüdőbetegségben szenvedett, és február 13-án halt meg Tokióban – közölte szerdán a Variety.com filmes hírportál.

Szuzuki filmes karrierje 1954-ben kezdődött a Nikkatsu filmstúdiónál, ahol negyven filmet készített. A hatvanas évek elején Az ifjú szörnyeteg című filmjén már együtt dolgozott Kimura Takeo látványtervezővel, akivel együtt teremtette meg a jellegzetes “Szuzuki-stílust”, amelyet a szürreális látvány, a kabukiszerű koreográfia, merész színek és álomszerű térben megjelenő akciók jellemeztek.

Jelenet A gyilkos jele című filmből

1967-ben, A gyilkos jele című, sokak által mesterműnek tartott filmje miatt rúgták ki a Nikkatsu stúdióból, mivel a produkció megbukott a mozikban. Elbocsátása után lényegében egy évtizedig nem filmezhetett Japánban. A nyolcvanas években tért vissza, amikor Zigeunerweisen című szürreális horrorfilmje sikerrel szerepelt a Berlinalén, és elnyerte a japán filmakadémia négy díját is.

Számos nagy rendezőre voltak hatással alkotásai, köztük Vong Kar-vajra és Quentin Tarantinóra. Jim Jarmusch a Szellemkutya című 1999-es filmjében idézett is Szuzuki A gyilkos jele című mozijából.

Egyszer megkérdezték tőle, hogy haláláig dolgozni akar-e, mire azt válaszolta:

Jobb hétköznapi emberként meghalni. Ha az ember munka közben hal meg, az csak gondot okoz a környezetének.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top