+ Irodalom

Hét évig készült, most megjelent Murakami titokzatos regénye

Sem az író, sem a kiadó nem fedett fel semmit annak tartalmáról.

Murakami Haruki rajongói helyi idő szerint csütörtök éjfélkor megrohamozták a könyvesboltokat, hogy elsőként juthassanak hozzá a japán író új regényéhez, amelyet pénteken kezdenek árusítani a szigetországban.

A rajongók érdeklődése nem véletlen a Kisidancso Gorosi (angolul Killing Commendatore) című mű iránt, mert Murakami hét év után először jelentkezik új többkötetes regénnyel, és sem az író, sem a kiadó nem fedett fel semmit annak tartalmáról. Murakmai korábban csak annyit mondott új regényéről, hogy egy nagyon különös történetet mesél el.

Számos könyvesbolt éjszakai rendezvényeket szervezett, az egyik még azt is engedélyezte, hogy a könyvmolyok a nyitásig nála éjszakázzanak.

A Hokkaido szigetén élőknek azonban várniuk kell még egy teljes napot, mert mint a Sincsosa könyvkiadó közölte, egy tehervonat csütörtöki kisiklása miatt, nem tudta időben célba juttatni a szállítmányt.

A könyvkiadó az olvasók megnyugtatására bejelentette, hogy 1,3 millió példányt nyomtat a kétrészes műből, amelynek angol alcímei Emerging Ideas és Moving Metaphor. Ez japán irodalmi művek esetében igen nagy szám, az első kiadásokat általában néhány ezer példányban dobják piacra a kiadók.

A regény kézirata kétezer oldal volt. A kiadó eredetileg az tervezte, hogy a két kötetet öt-ötszázezer példányban jelenteti meg, de később úgy döntött, hogy az első kötet hétszázezer, a második hatszázezer példányban kerül a boltokba.

Hangoztatta, az író kérésére tartották teljes titokban a regény tartalmát.

A 68 éves japán író, akit már régóta az irodalmi Nobel-díj esélyesei között tartanak számon, kerüli a rivaldafényt, ritkán nyilatkozik. Tizenhat regényét és novelláskötetét több mint 40 nyelvre fordították le, számos művét állították színpadra és vitték filmre.

Korábbi könyvei között olyan népszerű regények vannak, mint a Norvég erdő és a Kafka a tengerparton. Sajátos humorú, szürreális műveinek hősei általában a homogén japán társadalom szélére taszított karakterek, gyakori témái a magány és az elidegenedés.

Legutóbbi regénye 2013-ban jelent meg A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei címmel. 2014 áprilisában novelláskötettel jelentkezett, 2015-ben új esszéje, a Hivatásos regényíró (angol címén: Novelist As a Vocation) jelent meg.

Egyik leghosszabb regénye a 2009-ben megjelent háromkötetes 1Q84 (Ezerkülöncszáznyolcvannégy), amely évek óta uralja a japán eladási listát és világszerte kultikussá vált.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top