+ Képzőművészet

Andy Warhol Prágába csábít minket

Tudtad, hogy Andy Warhol szülei Mezőlaborcról vándoroltak ki Amerikába? Nem? Akkor most már tudod.

Keresés a weben

Warhol/Warhola címmel fotó- és dokumentumkiállítás nyílt csütörtökön a prágai GOAP galériában az amerikai pop-art legismertebb alkotója halálának 30. évfordulója alkalmából.

Az Annak története, hogyan lett Andrew Warholából Andy Warhol alcímű tárlat két részből áll: az egyik Andy Warholt mint képzőművészt, alkotót mutatja be, míg a másik fényképek és írásos családi dokumentumok alapján Warhol családi gyökereit, illetve a család történetét hozza közelebb a látogatókhoz.

A kiállítás legértékesebb részét azok a dokumentumok alkotják, amelyeket Warhol unokatestvére, Christina Soley adott közre a családról. A tárlaton, amelynek összeállításában Michal Cihlár cseh Warhol-szakértő is részt vett, láthatók továbbá Rudo Prekop szlovák fényképész Warhol-képei is.

Zdenek Kocí, a GOAP tulajdonosa újságíróknak elmondta: Prekop a Warhol családdal kapcsolatos teljes fényképarchívumát, mintegy 30 év munkájának eredményét a galériának ajándékozta. Prekop egyebek között részt vett Andy Warhol temetésén és ott felvételeket is készített.

A Gallery Of Art Prague (GOAP) a történelmi Óvárosi téren, a Fehér egyszarvúnál nevet viselő reneszánsz palotában működik, amelyet több mint egy éve zártak be felújítás céljából. A Warhol/Warhola című tárlat a palota már felújított földszinti termeiben nyílt meg, ahol a GOAP időszaki kiállításai láthatóak. A népszerű galéria teljes egészében, állandó kiállításaival június 13-án nyílik meg az Andy Warhol – I´m OK című tárlattal.

A nyáron nyíló kiállításon az érdeklődők Andy Warholnak, a pop-art pápájának legjellegzetesebb alkotásaival ismerkedhetnek meg, és láthatóak lesznek azok a lemezborítók is, amelyeket Andy Warhol tervezett 1949 és 1987 között.

A galéria vezetése arra számít, hogy a nagy érdeklődéssel várt Warhol-tárlat a nyári szezon egyik turistacsalogató látványossága lesz Prágában.

A Gallery Of Art Prague galériát 2007-ben hozták létre, célja a világ legjobb képzőművészeinek bemutatása a cseh fővárosban. Korábban nagy sikere volt a galéria Salvador Dalí- és az Alfons Mucha-tárlatának is. A Mucha-kiállítás egy része ma a GOAP állandó tárlatai közé tartozik.

Andy Warhol (1928-1987) az amerikai Pittsburghben született Andrew Warhola néven, rutén szülők gyermekeként, akik az 20. század elején az egykori felső-magyarországi (ma kelet-szlovákiai) Mezőlaborcból (Medzilaborce) vándoroltak ki Amerikába. Mezőlaborcban 1991-ben múzeumot hoztak létre Andy Warhol emlékére.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top