+ Életmód

Gyermekeket biztatnak öngyilkosságra az ukrán interneten

Internetes oldalakon biztatják öngyilkosságra a gyerekeket, és a jelenség olyan mérteket öltött, hogy az ukrán rendőrség kiberosztálya sajtóközleményben figyelmeztette a veszélyre a szülőket.

Előzetesen a rendőrség az esetet öngyilkosságnak könyvelte el, de a lány barátaitól később megtudta, hogy az áldozat kapcsolatban állt egy internetes oldallal, és a halálugrást ott kapta „feladatként kapcsolattartóitól”. Ezután a hatóságok már a szándékos emberölés, vagyis az öngyilkosságra való rábeszélés irányába is nyomoznak.

Internetes oldalakon biztatják öngyilkosságra a gyerekeket, és a jelenség olyan mérteket öltött, hogy az ukrán rendőrség kiberosztálya sajtóközleményben figyelmeztette a veszélyre a szülőket.

Több ukrán hírforrás adta közre az ukrán kiberrendőrség közleményét, amelyben a hatóságok részletesen leírták, hogy az ilyen weboldalak hogyan vesznek rá kiskorúakat öngyilkosságra. Arról is tájékoztattak, hogy nemrég lelepleztek egy ilyen hálózatot.

A kiberrendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy szakképzett pszichológusok dolgoznak az efféle oldalakon, amelyeknek általában repülő bálnák a szimbólumai. Az ilyen közösségeknek ugyanis a bálna a szabadság jelképe, másrészt a tengeri emlősök gyakran követnek el „öngyilkosságot” azzal, hogy a tudomány mai állása alapján érthetetlen okból időnként szándékosan partra vetik magukat.

A közlemény szerint a weboldalra bejelentkező tiniket előbb kérdésekkel tesztelik, hogy kiderítsék, valóban vannak-e öngyilkossági hajlamaik. Azután számos feladatot adnak nekik, amelyek mindegyikével valamilyen kárt kell tenniük magukban vagy fájdalmat okozniuk maguknak.
A végső szakaszban, amikor megbizonyosodtak arról, hogy a gyerek készen áll az öngyilkosságra, egy személyes, zenei aláfestésű magánüzenetet küldenek neki. Ebben felsorolják minden problémáját, amit korábban feltárt előttük, majd közlik a tinivel, hogy mindezekre egyetlen megoldás van: az öngyilkosság.
Arról viszont nem szólnak a hírek, hogy az említett internetes oldalak működtetőit mi készteti a fiatalok halálba taszítására.
 Az ukrán kiberrendőrség – amellett, hogy lehetőség szerint ellenőrizzék, milyen oldalakat látogat gyermekük – elsősorban arra figyelmeztette a szülőket: ellenőrizzék, nincsenek-e vágások, gyanús sebhelyek csemetéjük kezén. Ha pedig bálnarajzot – főként éles tárggyal a bőrbe karcolva – találnak a gyereken, azonnal forduljanak a hatóságokhoz.
Ugyanerre a jelenségre hívta fel a figyelmet Kalmuhanbet Kaszimov kazah belügyminiszter is. A parlament alsóházában foglalkozott a témával, megemlítve, hogy a helyi rendőrség idén már 63 ilyen esetre derített fényt. Az öngyilkosságra buzdító internetes csoportokkal szembeni harcot leginkább az nehezíti, hogy külföldön bejegyzett közösségi felületeket vesznek igénybe. Kaszimov példaként említette az orosz VKontakte, illetve az amerikai Facebook és Instagram felületeket.
A kazah bűnüldöző szerveknek minden egyes bejelentett esetnél jogsegélykérvényt kell benyújtaniuk az adott internetes szolgáltatót bejegyező ország államügyészségéhez, és a jogrendbeli különbségek miatt nem számíthatnak gyors válaszra.
Kaszimov szerint a problémát úgy lehetne áthidalni, ha törvényben köteleznék a közösségi portálok tulajdonosait, hogy a kazah felhasználók adatait Kazahsztánban tárolják, vagy kazahsztáni szervereket vegyenek igénybe szolgáltatásaikhoz.
Eddig összesen több mint száz, az öngyilkosság népszerűsítésével összefüggő esetet tárt fel a rendőrség, és az ügyeket továbbította a tájékoztatási minisztériumnak, hogy blokkolja ezeket az oldalakat. Tavaly 44 öngyilkossági kísérlettel vagy öngyilkossággal összefüggésben indult bűnvádi eljárás, és 16 gyerek lett öngyilkos – mondta a tárcavezető, de elismerte, hogy nem sikerült minden esetben kétséget kizáróan megállapítani, hogy közvetlen volt az összefüggés az öngyilkosság és az erre buzdító internetes tartalmak között.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top