+ Oktatás

A dalai láma akkor most vallási vezető vagy politikai menekült?

dalai láma

A kaliforniai San Diego egyetemén tanuló kínai diákok tiltakoznak, mert meghívták a dalai lámát a júniusi diplomaosztó ünnepségre.

A kaliforniai San Diego egyetemén tanuló kínai diákok tiltakoznak, mert meghívták a dalai lámát a júniusi diplomaosztó ünnepségre.

Az egyetem vezetősége közleményben jelentette be a meghívást, tudatva hogy a 81 éves, Nobel-békedíjas vallási vezető beszédet is mond majd, amelyben

a világegyetemért érzett felelősség és az emberiség szolgálata

fontosságáról szól majd.

A meghívás felháborodást váltott ki az egyetemen tanuló kínai diákok körében, szerintük ugyanis a száműzetésben élő tibeti spirituális vezető „elnyomó figura”, aki „azzal fenyeget, hogy megosztja az egységes Kínát”. A diákok egy csoportja találkozót kért az egyetem rektorától, hogy próbáljon egyeztetni a vallási vezető beszédéről. Közben az egyetem lapjában cikk jelent meg a meghívás ellen, az egyik közösségi oldalon pedig egyre-másra jelennek meg kínai diákok hozzászólásai, és mindannyian a dalai láma ellen érvelnek. Van, aki szerint a meghívás nem felel meg a „politikai korrektség” elvének, más arról ír, hogy az egyetem e döntésével „nem mutat tiszteletet” kínai diákjai iránt. Többen pedig úgy vélekednek, hogy éppen az egyetem által hirdetett sokszínűség kerül veszélybe, mert a dalai láma majd politikai véleményt is közöl, és ezzel az intézmény is elkötelezi magát az ő álláspontja mellett.

A dalai láma nemcsak egyszerű vallási vezető, hanem politikai menekült is, aki hosszú idő óta elkötelezte magát az anyaország megosztása és a nemzeti egység lerombolása mellett

– hozta nyilvánosságra közleményét pénteken a Kínai Diákok és Oktatók Szövetsége, amely a San Diegóban tanuló kínai egyetemisták egyik szervezete. Az egyetem azonnal kommünikét tett közzé, amelyben leszögezi, hogy szó sem lehet a dalai láma meghívásának visszavonásáról, és hangsúlyozza, hogy az egyetem mindig is a nyílt viták és eszmecserék fóruma volt. Az ünnepség jó alkalom lesz arra, hogy a diplomások és családjaik meghallgassák „az elmélyülés és az együttérzés” üzenetét – írták.

A Kaliforniai Egyetemen – amelynek egyik kampusza San Diegóban van – 3500 kínai diák tanul, valamennyien teljes tandíjat fizetnek.

Kommentárok emlékeztetnek rá, hogy 2008-ban a Londoni Egyetemnek bocsánatot kellett kérnie a kínai kormánytól, mert díszdoktorrá avatta a dalai lámát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top