+ Irodalom

Adómentes alkohollal kereskedtek a diplomaták

New Yorkban egy láda whisky hetven dollárba került. A diplomaták adómentesen tizenhárom dollárért jutottak hozzá…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1952.

július, Spanyolország – A spanyol egyetemeken a tanév díja 1700 pesetába került, ami nagyjából egy munkás félévi keresetének felelt meg. Ennek okán csak a tehetősebb családok gyerekei jutottak felsőfokú végzettséghez. De ahhoz is minek? Nem tudtak elhelyezkedni, és elmentek biztosítási ügynöknek, könyvügynöknek, vagy aki nagyobb kalandra vágyott, cipőtisztítónak.

július, Lengyelország – Írók, rendezők és operatőrök ültek össze, hogy megvitassák a lengyel dokumentumfilm-gyártás első negyedévének eredményeit. A rendezvényen Iwens, a híres holland dokumentumfilm-rendező is részt vett. A hosszúra nyúlt vitán megállapították, hogy a dokumentumfilm legfontosabb feladata a szocialista építkezések filmes rögzítése. A rendezvény után többen közösen berúgtak.

július, Anglia – Egy angol folyóiratban Shakespeare fotójával jelent meg a hirdetés: „A minőség angol hagyomány. Shakespeare halhatatlan műveivel gazdagodott az angol irodalom, a lángész még sok nemzedékhez fog szólni. A nagy írók közül ő volt a legnagyobb, ám más területeken is számos talentummal dicsekedhet az ország. Mert mi a minőségük alapján ítéljük meg a dolgokat. A minőség ideálja nem csak a művészetben, hanem a tudományban és az iparban is él. Ugyanez a szemlélet vezeti a közönséget, amikor kifejezi megelégedettségét a Willis Gold Flake cigaretta minősége felett.”

augusztus, Magyarország – Elkészült a postaépület típus modellje, melyben több tágas helyiség található, többek között egy lakrész a posta igazgatójának. De ha már ott lakik, akkor szüksége van gazdasági udvarra és konyhakertre is. A modell készítői megjegyezték, hogy a postán lakni azért is jó, mert nem kell messzire menni, ha föl akarunk adni egy levelet.

augusztus, Dél-Afrikai Unió – A fasiszta faji megkülönböztetést rögzítő törvények megszegése miatt fejenként harminc botütésre ítéltek tizenegy színesbőrű fiatalkorút Port Elizabethben. A büntetés-végrehajtók jól végezték a dolgukat. A gyerekek közül többen elájultak, másoknak bordái törtek el. Egy fiú belehalt a gerincsérülésbe.

augusztus, Olaszország – Most is, mint minden évben augusztus 15.-én gyermekvásárt rendeztek a beneventói Dóm téren. A gyerekeket egy évre vásárolták meg a szülőktől a nagybirtokosok. Egy fiúcska több vásárló figyelmét is fölkeltette arányos, izmos testalkatával és büszke tekintetével. Az apja abban bízott, hogy licittel magasra verheti a fia árát, de a gazdagok ravaszak. Sorshúzással döntötték el, ki veszi meg a fiút.

szeptember, Görögország – Athénban és Pireuszban virágzott a garázdaság, a kábítószer-kereskedelem és a prostitúció. Olyannyira virágzott, hogy még külföldre is vitték a görög lányokat, és jó áron értékesítették őket a nyugati bordélyokban. Közülük sokan soha többé nem látták a görög tengert.

szeptember, USA – New Yorkban egy láda whisky hetven dollárba került. A diplomaták adómentesen tizenhárom dollárért jutottak hozzá. Jó üzlet volt ez nekik, ami abból is látszik, hogy egy évben 3.000 engedélyt adott ki az adóhivatal, hogy hivatalos fogadásokra adómentesen vásároljanak alkoholt. A diplomaták döntő többsége az ENSZ-nek dolgozott.

szeptember, Puerto Rico – Az ország egy keletre eső szigetén csöndesen tengette életét a halászattal foglalkozó, tizenegy ezer fős lakosság. Kukoricát termeltek, a haszonállatok füvet legelésztek. Mígnem egy szép napon haditámaszpontot épített a szigeten az amerikai haditengerészet. Tönkre mentek a legelők, a jószágok elpusztultak, a partok közelében hadihajók cirkáltak. Évek múlva az idősebb szigetlakók hihetetlen legendákat meséltek a gyerekeknek a sziget élővilágáról.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top