+ Design

Bíró László golyóstollától az építész-szoftverig

A tárlat visszautal a 20. századi nagy elődök örökségére: Moholy-Nagy László ipari tervezéseire, Bíró László golyóstollára, Rubik Ernő kockájára vagy az első számítógépek alapjául szolgáló elvek kidolgozója, Neumann János személyiségére.

Magyar dizájn a 21. században címmel nyílik csütörtök este kiállítás a varsói szépművészeti akadémián, a lengyelországi magyar évad keretében rendezett tárlat a nemzetközi színtéren sikeresen szereplő magyar dizájnalkotásokat mutatja be.

A több tucat műtárgyat bemutató, tablófényképekkel és videóvetítésekkel kiegészített tárlat visszautal a 20. századi nagy elődök örökségére: Moholy-Nagy László ipari tervezéseire, Bíró László golyóstollára, Rubik Ernő kockájára vagy az első számítógépek alapjául szolgáló elvek kidolgozója, Neumann János személyiségére. Egyúttal a mai, művészi és műszaki értelemben egyaránt magas képzettségű formatervezők alkotásait vonultatja fel.

A kiállított tárgyak között szerepel a Red Dot Design Award elismeréssel, valamint a Magyar Formatervezési Díjjal kitüntetett

Inhalo szárazsópipák, a többszörösen díjazott Paprikum fűszerőrlő, i a Rubik-szellemiség 21. századi továbbélését illusztráló, számítógépes tervezés alapelveire támaszkodó Logifaces logikai összerakó játék.

A megtekinthető, kézbe vehető használati tárgyakon kívül a tárlat nagy léptékű, urbanisztikai, környezetformáló projekteket is bemutatja fényképek, videók közvetítésével. Helyt kaptak műfajokon átívelő, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció Tanszékén készült, rangos nemzetközi versenyeken díjazott virtuális animációk is.

Filmen megtekinthető lesz a világszerte mintegy 100 ezer építész által használt ArchiCAD építészeti szoftver és láthatók lesznek az ennek segítségével megépült, ismert nemzetközi épületek fotói.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem társszervezésében a vándorkiállítást tavaly októberben Budapesten, majd novemberben Krakkóban is bemutatták. A lengyel fővárosban nyíló tárlat társszervezője a varsói Magyar Kulturális Intézet.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. István Torma szerint:

    „az első számítógépek alapjául szolgáló elvek kidolgozója, Neumann János” Legyen joggal büszke, a MAI számítógépek is Neumann-elven működnek (igen kis kivétellel)

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top