+ Irodalom

Hogyan került kapcsolatba tüntető és lovas rendőr?

Tüntetők oszlatása után hazafelé baktatott egy lovas rendőr, mikor arra lett figyelmes, hogy szembejön vele az a nő, akivel hosszan nézték egymást a tüntetésen.

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1950.

október, Szovjetunió – Olyan lámpát állítottak elő a mérnökök, amely még mínusz 35 fokban is maximális fénykibocsátásra képes, ugyanis a korábbi típus mínusz 10 foknál megszűnt világítani. Úgy tervezték, hogy az álmatlanságban szenvedők legnagyobb örömére először a moszkvai Szuvorov körutat borítja majd be éjjel a nappali világosság.

október, USA – Egy amerikai nagyváros forgalmas kereszteződésében aláírásokat gyűjtött egy fiatal nő. Odalépett hozzá egy asszony, és figyelmesen elolvasta az ívet, amelyen az atombomba elleni tiltakozásra szólították fel. Már ne haragudjon, miért kell ezért aláírást gyűjteni? Nem evidencia minden normális ember számára, hogy béke legyen?

október, Argentína – Tüntetők oszlatása után hazafelé baktatott egy lovas rendőr, mikor arra lett figyelmes, hogy szembejön vele az a nő, akivel hosszan nézték egymást a tüntetésen. A férfi előbb habozott, aztán rászánta magát. Ne haragudjon, asszonyom, hogy ismeretlenül megszólítom. Nincs kedve meginni valamit erre a nagy ijedtségre? Az asszony bólintott, pedig a férjéhez igyekezett a kórházba.

november, Kuba – Nem sokkal a repülőgép indulása után bocsátották szabadon Havannában azt a kétszáz latin-amerikai küldöttet, akik részt vettek a békegyűlés II. világkongresszusán. A rendőrfőnök aznap vigyorogva hajtotta álomra a fejét, mert a következő gép csak egy hét múlva indult.

november, Puerto Rico – Amerikaellenes tüntetések zajlottak az egész országban. A hatóságok és a nacionalisták között különösen súlyos összecsapások voltak Jayuya városában. Az amerikaiak katonákat, harckocsikat és géppuskákat küldtek a térségbe. A nacionalisták vezére szabályos tűzpárbajt vívott otthonában a rendőrökkel, de elfogták. A lakásában égve maradtak a villanyok.

november, Chile – Téged mikor küldtek el, kérdezte a férfi. Egy hete. Azt mondták, úgyse tudnának kifizetni, mert nincs pénz. Nem lesz ennek jó vége, a szakszervezeteket is betiltották. De azért keresel munkát, kérdezte az első. Hogyne keresnék, három gyerekem van. Ha ezt tudom… Akkor mi van? Nehogy már a gyerekeid életén gondolkodj a szemetek miatt!

december, Kína – A kínai nők megtanulták, hogyan legyenek saját sorsuk irányítói. Keményen dolgoztak, de mára szinte elmerülnek a gyapottengerben, mondta a szónok, és a semmiből kerekedett fájdalmas érzelem elszorította a torkát. Úgy érezte, menten sírva fakad. Ezrek figyelték, miközben nem tudott megszólalni. Végül elbőgte magát a mikrofonba. A tapsorkán elnyelte a görcsös zokogás hangjait.

december, Ausztria – Egy bécsi család ebben az évben 16-szor járt zarándokúton Rómában. A rendőrségnek is föltűnt a mélyen vallásos család rendkívül szapora hitgyakorlata, ezért karácsony előtti útjukon átnézték a csomagjaikat. A három kofferben nem volt más, csak öngyújtó. A családfő hiába magyarázta, hogy erős dohányos, és meg tud bolondulni, ha technikai okok miatt nem gyújthat rá, ám a rendőrséget nem sikerült félrevezetnie. Csakhamar bebizonyosodott, hogy a család több mint tízezer dollár értékű öngyújtót csempészet ki Rómába.

december, Magyarország – Egy kisfiú lázasan készült a karácsonyra, mert megírta a Jézuskának, hogy egy szép nagy villanyvasutat szeretne ajándékba. A szülei időben megvásárolták a vasutat, ám amikor hazafelé tartottak a boltból, a kisfiú anyukáját elütötte egy autó, és összetört a villanyvasút is. Ettől az évtől kezdve a kisfiú soha többé nem akart ajándékot kapni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top