+ művészet & politika

Az MMA művészetelméleti esteken vizsgálja a művészeti élet eszköztárát

Az intézet társadalomtudományi módszerek alkalmazásával vizsgálja a magyar művészeti élet elméleti és gyakorlati eszköztárát, valamint azoknak a társadalmi folyamatokra gyakorolt hatását.

Esték a Hild-villában címmel művészetelméleti előadássorozatot indít kétheti rendszerességgel a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete.

A kutatóintézet az első félévet az Arany János-emlékév tematikájának szenteli, ezért csütörtökön Nyilasy Balázs Arany János és a románc műfaja című előadása nyitja meg a sorozatot a Hild-villában.

Február 23-án Kassai István előadása folytatja a sort Weiner Leo elfeledett Toldija címmel, március 9-én pedig Windhager Ákos Arany-alkotásainak megjelenését mutatja be a szimfonikus zenében. Március 23-án Kis Domokos Dániel Arany János körei: a művészet és tudomány határán című előadására kerül sor, majd április 6-án Gáspár Csaba László mutatja be Arany János költészetét a korabeli szellemi irányzatok tükrében. A sorozatot Falusi Márton április 20-i előadása zárja Arany-recepció a kortárs költészetben címmel.

Az Országgyűlés tavaly áprilisában határozatban nyilvánította a 2017-es évet Arany János-emlékévvé a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Az emlékévhez idén az MMA több programja is kapcsolódni fog.

A Magyar Művészeti Akadémia 2015-ben állította fel Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetét, amely elsősorban a még élő mesterek tanítómestereiig dolgozza fel a szakanyagot, a társadalom és a művészet összefüggésének és a művészeti ágak egymásra hatásának vizsgálatának céljából.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top