+ Irodalom

Megtalálták a világ legrégebbi szmájli jelét :)

A mosolygó arcot a város akkori jegyzője kanyarította egy elszámolás alá – erősítette meg a hírt Peter Brindza, a szlovákiai intézmény igazgatója.

Alighanem az eddig ismert legrégebbi smiley jelre bukkantak egy 17. századi dokumentumon a trencséni levéltárban. A mosolygó arcot a város akkori jegyzője kanyarította egy elszámolás alá – erősítette meg a hírt Peter Brindza, a szlovákiai intézmény igazgatója kedden.

Eddig Robert Herrick angol költő 1648-as hangulatjelét tartották az első ilyen ábrázolásnak, a Trencsénben nemrég felfedezett smileyt azonban 1635-ben vetették papírra, s így több mint tíz évvel megelőzi szigetországi társát – írta a felfedezésről először beszámoló cas.sk szlovák hírportál.

A mosolygó arcot Ján Ladislaides, Trencsén akkori jegyzője a város számláinak ellenőrzése során kanyarította egy elszámolás alá, annak jeléül, hogy mindent rendben talált. A trencséni archívum igazgatója elmondta: a latin nyelvű dokumentumra rajzolt smileyt néhány héttel ezelőtt fedezte fel korabeli dokumentumok osztályozása során, és bár az ábrázolás nem nagy, mégis rögtön megakadt rajta a szeme, és neki is mosolyt csalt az arcára.

Az archívumban lévő korabeli dokumentumok még sok titkot rejtenek, így elképzelhető, hogy a jövőben még más hasonló érdekesség is a napvilágra kerül – tette hozzá Peter Brindza.

Az arckifejezések és gesztusok pótlására használt hangulatjelek az internetes kommunikáció térnyerése során terjedtek el, azonban az első újkori smiley megjelenését az 1980-as évekre teszik. Jelentésük alapján ma több mint százat lehet megkülönböztetni, a leggyakrabban használtak száma is meghaladja az egy tucatot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top