+ Irodalom

Kalkuttai Teréz anya ebből merítette hitének megerősítését

Kalkuttában naponta folyt a vér az utcákon, egy hét alatt ötszáz nőt tartóztattak le és vetettek börtönbe.

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1950.

január, Szovjetunió – A baráti országokból Sztálinnak küldött ajándékokat a Puskin-múzeumba szállították, ahol a tizenegy teremből kettőt csak a magyar ajándékok töltöttek meg. A moszkvaiak nagy érdeklődéssel vették körül a kiállítást. Sztálin nevében a legfelsőbb tanács elnöke minden egyes ajándéktárgyat szemügyre vett, melyek közül leginkább a kicsinyített gépmodellek nyerték el a tetszését.

január, USA – Alabamában a kalauz megállította a villamost, elővette a pisztolyát, és néhány lövéssel megsebesített három négert. A lövöldözés hangjaira felfigyelt egy rendőr, de nem tartóztatta le a kalauzt. Vallomása szerint azért lőtt rájuk, mert nem voltak hajlandók a kocsi hátsó részébe, a négerek számára fönntartott helyre menni.

január, Csehszlovákia – Búcsút intettek a prágaiak a nyomasztó téli trolibuszozásnak, mert a jármű belsejébe szerelt hangszórókból zenével szórakoztatták az utasokat. Egyesek annyira belefeledkeztek a zenehallgatásba, hogy elfelejtettek leszállni, ezért a megállókban a sofőr kikapcsolta a zenét, és figyelmeztetésül bemondta a megálló nevét.

február, Jugoszlávia – A felmérések megállapították, hogy a belgrádi textilüzemekben dolgozó munkásnők 60 százaléka tüdőbeteg. A vizsgálat után az orvosok csak a vállukat vonogatták, miközben fölírtak tíz szem aszpirint. Asszonyom, ez is minek? Tudja jól, hogy a legsúlyosabb esetben sem kaphat betegszabadságot.

február, Anglia – A gazdasági kutatótanács arról adott számot, hogy a vegyszerekkel fehérített kenyérliszt, amelyből az Angliában fogyasztott kenyér 90 százalékát sütötték, súlyos gyomorbajokat, elsősorban gyomorfekélyt okozott. Ha a kutyának efféle lisztből sütött kétszersültet adtak, úgynevezett kutyahisztériát kapott.

február, India – Kalkuttában naponta folyt a vér az utcákon, egy hét alatt ötszáz nőt tartóztattak le és vetettek börtönbe. A foglyok egy részének eltörték a csontjait, másokat agyonvertek. Kalkuttai Teréz anya ebből is merített hitének megerősítéséhez.

március, USA – Olyan filmet forgatott egy elvetemült amerikai rendező, amelyen együtt játszott egy fehér és egy néger kisgyerek. A filmet alig néhányszor vetítették, mert botrányosnak minősítette a hivatalos kritika, és betiltotta. A hollywoodi filmgyár a legfelsőbb bírósághoz fordult, amely halogatta a döntést, mert példa nélküli volt, hogy egy rendező így elragadtassa magát művészileg.

március, Kína – Egymillió munkás alkalmazásával elindították a Jangce folyó szabályozását. A Hupeh tartománybeli Sansitól kezdve egészen a Csendes Óceánig, 2000 km hosszan építették a gátat, hogy a folyót a medrében tartsák. A tervek szerint tavaszra, mire az árvíz újra fenyegetné a part közelében lakókat, egy méterrel magasabbak lesznek a gátak. A grandiózus építkezésen egy munkásra két méter gátszakasz elkészítése jutott.

március, Albánia – A fővárosi szövödében dolgozó nők azt vállalták, hogy a Nemzetközi Nőnap alkalmából ellátnak ágyneművel egy kórházat és egy szanatóriumot. A kitartó munka eredménye összesen 850 darab fehér gyolcslepedő lett, s immár friss lepedő várt gyógyulót és haldoklót egyaránt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top