+ Képzőművészet

A magyar avantgárd a Velencei Biennále központi kiállításán

Hajas Tibor nemcsak a hetvenes évek magyar avantgárd művészetének sokoldalú és nagyhatású alkotója, de a performance művészet nemzetközileg is elismert alakja volt.

Hosszú idő óta először lesznek láthatók magyar művészek alkotásai a Velencei Képzőművészeti Biennále központi kiállításában; a május 13-án nyíló seregszemle főkurátori válogatásába Hajas Tibor és Csörgő Attila munkái kaptak meghívást.

Christine Macel, az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále hétfői velencei sajtótájékoztatóján hozta nyilvánosságra a központi kiállításon részt vevő művészek névsorát; a főkurátor Viva Arte Viva című válogatásában két magyar művész is helyet kapott.

Hajas Tibor (1946-1980) munkái a Giardiniben, az Örömök és félelmek pavilonja című szekcióban lesznek láthatók. Hajas Tibor nemcsak a hetvenes évek magyar avantgárd művészetének sokoldalú és nagyhatású alkotója, de a performance művészet nemzetközileg is elismert alakja volt; a Lumú legutóbb 2005-ben mutatta be a munkásságát.

A Velencei Biennále magyar kiállításának nemzeti biztosa, a múzeumot vezető Fabényi Julia várakozásai szerint a velencei részvétel a fiatalon elhunyt művész munkásságát erős nemzetközi fókuszba fogja helyezi, hiszen nem egy művel, hanem egy kisebb kiállítással – a Vető Jánossal készített fotóakciók tablóival – fog a központi pavilonban szerepelni.  A kiállított művek többsége a Lumú gyűjteményéből származik, a kölcsönzők között van továbbá a Szépművészeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum is.

A központi kiállítás másik magyar résztvevője a Lengyelországban élő Csörgő Attila lesz, aki az Arsenaléban, a Giardino delle Verginiben az Idő és a végtelen pavilonja szekcióban fog kiállítani.

A Velencei Biennále magyar pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében Petrányi Zsolt kurátor és Várnai Gyula képzőművész Békét a világnak! című projektje lesz látható május 13. és november 26. között.

Nyitókép > Hajas Tibor: Levél barátomnak Párizsba, 1975. fotó: Veres Júlia

 

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Veres Juli szerint:

    Direkt töröltétek a hozzászólásomat? Tényleg tévedés van a cikkben, a fenti munka és a tablók az én közreműködésemmel készült. ellenőrizhető a Lumú Hajas-katalógusában. Azt hittem, pontsak szerettek lenni.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top