+ vallás

Több száz, Rómában kiragasztott plakáton támadják Ferenc pápát

A plakátok szövege: …hova lett az irgalmassága, miután felügyelet alá helyeztél egyházi kongregációkat, eltávolítottál papokat, lefejezted a máltai lovagok rendjét és Szűz Mária ferenceseit, tudomást se vettél bíborosokról.

Az olasz terrorizmus ellenes nyomozó-igazgatóság (Digos) nyomozást indított vasárnap a Ferenc pápát támadó plakátok miatt, amelyeket több száz példányban Róma utcáin ragasztottak ki. Az ismeretlen plakátragasztók az egyházfő intézkedéseit bírálják.

A Vatikánnal szomszédos római teret is teljesen befedő plakátokon Ferenc pápa látszik haragos arckifejezéssel. A kép alá római dialektusban és tegeződve írt szöveg azt kérdezi Ferenc pápától, hova lett az irgalmassága, miután

felügyelet alá helyeztél egyházi kongregációkat, eltávolítottál papokat, lefejezted a máltai lovagok rendjét és Szűz Mária ferenceseit, tudomást se vettél bíborosokról.

A plakát névtelen, se szervezet neve, se logó nincsen rajta feltüntetve. Az egyébként engedély nélkül kiragasztott plakátok egy részét a római önkormányzat már letépte vagy lefedte.

A Digos a plakátokat kiragasztó személyeket keresi az utcai térkamerák felvételei alapján. Az olasz hatóságok azonban csak törvénytelen plakátragasztás miatt járhatnak el: hangsúlyozták, hogy ebben az esetben az államfővel szembeni becsületsértés vagy rágalmazás nem áll fenn.

Az olasz sajtó és közvélemény a Ferenc pápát bíráló plakátok mögött a konzervatív egyházi körök tagjait vélik látni. Agostino Vallini bíboros, a római egyházmegye helynöke elítélte a plakátokat, hangsúlyozva, hogy Róma katolikus közössége nem osztja a plakátokon olvasható véleményeket azzal az egyházfővel szemben, aki mindig is a nép, különösen a rászorulók segítését szolgálta.

Az Il Giornale napilap kommentárja szerint a háttérben a Ferenc pápa egyházi politikájával elégedetlen bíborosok állnak, akik háttérbe szorítva érzik magukat. A plakát szövege utal is erre, valamint olyan aktuális eseményekre, mint a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterének  közelmúltban történt lemondása. A rend élére Ferenc pápa vatikáni biztost nevezett ki, és ugyanez történt a korrupciós botrányba keveredett Szűz Máriának szentelt dél-olaszországi ferences rend esetében is. A plakát stílusa azt sugallja, hogy a „nép”, a katolikus hívők elégedetlenek a pápával, miközben ellenkezőleg az egyház magas rangú köreiről van szó.

És ha ennyire hangosan és erőteljesen tiltakoznak, azt jelenti, hogy a végső ellenállás szól belőlük

– írta az Il Giornale.

Az újság emlékeztetett, hogy 2015-ben tizenhárom bíboros írt levelet Ferenc pápának az akkori püspöki szinódus módszereit kritizálva, tavaly pedig négy bíboros jelentetett meg a pápának szóló nyílt levelet Ferenc pápa apostoli buzdításának pontjait kérdőjelezve meg.

Az Il Fatto Quotidiano napilap szerint a plakát „konkrét, erőszakos és előre eltervezett támadás”, és a Vatikán, illetve Ferenc pápa támogatói tévednek, ha nem tulajdonítanak neki megfelelő súlyt. A SkyTg24 olasz hírtelevízió vatikáni tudósítója arra emlékeztetett, hogy hasonló plakátok támadták korábban II. János Pált és XVI. Benedeket is, valamint megjelentek a 2013-as pápaválasztás napjaiban is bíborosokat reklámozva. Rómában a középkor óta hagyománynak számít szobrokra ragasztott röplapokon vagy plakátokon hangot adni a politikusokkal vagy más vezetőkkel szembeni kritikáknak.

Ferenc pápa nem kommentálta a plakátokat, de vasárnap déli beszédében kijelentette, hogy az egoizmus, irigység és a rosszindulat tönkreteszik a keresztények közösségét.

Sárközy Júlia, Róma

2 hozzászólás

2 Comments

  1. ungabunga szerint:

    Az is egy vélemény. Én nem értek vele egyet, de attól még ugyanolyan vélemény, mint az enyém. Miért ne szabadna elmondani? Mondjuk aláírhatta volna a nevét, aki írta.

  2. Nils Holgersson szerint:

    Ez nem arról szól, hogy vélemény. A pápa ellen sosem tiltakoztak a katolikusok, Szóvalitt óriási a baj.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top