+ Film

Ők kapták a Magyar Filmkritikusok Díját

A díjátadón megemlékeztek Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőről, forgatókönyvíróról, producerről is, aki tavaly márciusban hunyt el.

A fődíj mellett a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje a Magyar Filmkritikusok Díjának pénteki átadásán Budapesten.

Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje két díjat vihetett haza: Szabó Gábor operatőri munkáját ismerték el a film fényképezéséért, míg Szamosi Zsófia a legjobb női epizódalakítás díját érdemelte ki A martfűi rém és a Mindenki című alkotásokban nyújtott játékáért.

A legjobb női főszereplő díját

Stefanovics Angéla kapta a Liliom ösvény című filmben nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi főszereplő Thuróczy Szabolcs lett a Tiszta szívvel című film gengszterszerepéért. A legjobb férfi epizódalakításért Kulka Jánost vehette át a kritikusok díját a Félvilág és a Halj már meg című filmekben nyújtott játékáért.

A kisjátékfilmek kategóriájában

a Fizetős nap, Bernáth Szilárd rendezése, az animációs alkotások között Bucsi Réka Love című munkája nyert. Különdíjat kapott Igor és Ivan Buharov Az itt élő lelkek nagy része című alkotása.

A magyar filmkritikusok életműdíját

sok évtizedes kimagasló művészi munkájáért idén Tóth Jánosnak, a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőrnek, filmrendezőnek, dramaturgnak ítélték oda.

A Simó Sándor Alapítvány díját

minden évben egyetemisták kapják, idén Szilágyi Fanni, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzett mesterszakos hallgatója érdemelte ki a Minden vonal és A csatárnő bal lába életveszélyes című alkotásaiért.

Az elismerés átadásakor Miklauzic Bence rendező megemlékezett Angelusz Iván producerről, aki tragikus hirtelenséggel halt meg tavaly októberben. Angelusz Iván mély elkötelezettséggel vitte tovább a Simó Sándor-féle hagyományt és ennek jegyében az elmúlt bő egy évtizedben jelentős mértékben járult hozzá a mai magyar filmkultúra gyarapításához – hangsúlyozta Miklauzic Bence, hozzátéve, hogy az idei díjat a producer emlékének ajánlják.

A Magyar Filmkritikusok Díját

55. alkalommal adták át az előző év legjobbnak ítélt teljesítményeiért – mondta a díjátadón Báron György, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának elnöke, kiemelve, hogy a kultúrában az egyik legfontosabb dolog a hagyományok egymásra épülése, azok ápolása és őrzése.

Báron György megemlékezett a januárban elhunyt Bernáth László filmkritikusról is, aki az első díjátadó óta részt vett az alkotások elbírálásában.

A díjátadón megemlékeztek Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőről, forgatókönyvíróról, producerről is, aki tavaly márciusban hunyt el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top