+ Irodalom

Miért esznek feleannyit a rövid farkú lovak?

Ezt írták ki egy fára Normandiában az út szélén. „Legeltesse nálunk a lovait! Rövid farkú lovaknak tíz cent, hosszú farkú lovaknak húsz cent.” Egy arra bicikliző férfinak fölkeltette az érdeklődését, és bement a gazdához, hogy megtudja, mit jelent a kiírás…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1948. – a kép: Evelyn Blacklock (1872–1948): Two Horses in a Landscape: A Chestnut and a Grey Hunter

október, Franciaország – Ezt írták ki egy fára Normandiában az út szélén. „Legeltesse nálunk a lovait! Rövid farkú lovaknak tíz cent, hosszú farkú lovaknak húsz cent.” Egy arra bicikliző férfinak fölkeltette az érdeklődését, és bement a gazdához, hogy megtudja, mit jelent a kiírás. Semmi különös, mondta a gazda. A hosszú farkú ló elhajtja a farkával a legyeket, de ha a rövid farkút lepik, csak a fejével tudja elhajtani, ezért feleannyit eszik.

október, Magyarország – Budapesten az újpesti Mauthner bőrgyár nőbizottsága jó példával járt a nőbizottságok előtt. Előadásokat szerveztek, amelyek bevételéből szociális kiadásaikat fedezték. Eddig tíz babakocsit, tizenkét babakelengyét vásároltak, amiket kölcsönadtak a rászoruló anyáknak. Gyűjtésük egyik nagy eredménye háromszáz darab pelenka volt.

október, Csehszlovákia – Állandó falujáró filmszolgálat alakult, mert mindenki számára világossá vált, hogy a jövő a filmé; a franciák már a háromdimenziós filmen kísérleteztek. A falujáró filmszolgálat fél év alatt 510 cseh- és morvaroszági faluban mutatta be változatosan összeállított oktatófilm-repertoárját. A vetítések olyan érdekfeszítőek voltak, hogy még az utolsó sorban sem csókolóztak a fiatalok.

november, Portugália – Egy Lisszabonban horgonyzó amerikai flotta tiszteletére XVIII. századi stílusában rendezett bankettet a portugál kormány. Selyemnadrágos, fehér harisnyás, parókás lakájok szolgáltak fel, s a termet pompás ezüst kandeláberekbe helyezett viaszgyertyák világították meg. Az egyik amerikai tiszt a polgármesterhez fordult. Kedves uram, ne vegye tolakodásnak, de úgy gondolom, időszerű lenne a villanyvilágítás bevezetésének gondolatával foglalkozniuk. Mi odaát Amerikában már évtizedek óta használjuk a villanyt.

november, Németország – Hays, amerikai tábornok parancsára hatalmas máglyát gyújtottak Nyugat-Berlinben, nem messze az állatkerttől. A máglyán a szovjet övezetben kiadott, és az amerikai övezetből kitiltott két napilap összes példányát elégették. A hamvakat nem szórták szét.

november, USA – Az oklahomai egyetemi tanács, a legfelsőbb törvényszék döntése alapján kénytelen volt felvenni egy néger diákot. De hogy jelenléte mégse okozzon nagy megrázkódtatást a fehér diákoknak, az egyetem karbantartó részlegén elkülönítő fülkét csináltattak a néger hallgatónak.

december, Dél-Korea – Sztrájkhullámok söpörtek végig az országon. Az emberek az amerikaiak távozását követelték. Amcsik, haza, amcsik, haza, kiabáltak Szöulban a sztrájkolók, akik közül hétszázat letartóztattak. Hiába ítélnek el, mondta az egyik letartóztatott, nem érzem magam bűnösnek.

december, Albánia – A szónok hangja visszhangozva dübörgött az épületek között. „Rövid idő alatt sikerült túllépni a háború előtti termelést, tízezer házat építettünk vagy állítottunk helyre. Újjáépítettük a háború alatt elpusztult vagy megrongált hidakat, új közutakat és két vasútvonalat adtunk át a forgalomnak. Hatalmas talajmunkával megművelhetetlen területeket kapcsoltunk be a mezőgazdasági termelésbe. A földreform 32 ezer hektárnyi szántóföldet osztott szét. Az albán népi demokrácia nagyarányú kultúrmunkát végzett, országszerte kultúrházak, és népjóléti intézmények létesültek.” Este a szónok kimerülten dőlt ruhástól az ágyra. Mire a felesége lehúzta a sliccét, már aludt.

december, Csehszlovákia – Azon törték a fejüket a fejlesztők, hogyan lehetne a szállítás magas költségei nélkül téglákat juttatni az építőanyag hiánnyal küzdő területekre. Így történt, hogy feltalálták a kerekekre szerelhető téglaégető kemencét és sajtolót, amely óránként ezer darab téglát ontott magából. A friss és meleg téglákon tojást is süthettek a reggeliző munkások.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top