+ Képzőművészet

Kínában már teljes múzeumot is hamisítanak

A hamisításban világelső Kína kulturális vonalon is jobban teljesít: egy teljes múzeum adta ki magát valódinak, tárgyakkal, személyzettel, helyszínnel együtt.

A hamisításban  világelső Kína kulturális szinten is jobban teljesít:  Egy teljes múzeum adta ki magát valódinak, tárgyakkal, személyzettel, helyszínnel együtt – adta hírül az Artportal. Az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét védő agyaghadsereg feltárása  a múlt század 70-es éveinek egyik legnagyobb régészeti szenzációja volt.  A terrakotta szobroknak  csak egy részét tárták fel, ám a már napvilágra került anyag is elégséges volt ahhoz, hogy a feltárás helyszínén kialakított múzeum Kína egyik legfontosabb idegenforgalmi attrakciójává váljon.

Az agyaghadsereg igazi múzeuma mellett – attól földrajzilag nem is messze – működött egy „álmúzeum” is, amiben egytől egyig hamisítványok voltak láthatók. Ráadásul az álmúzeum kitalálói azzal már nem bajlódtak, hogy maga a múzeum is a megtévesztésig hasonlítson az eredetihez: mindössze 40 szoborról készítettek másolatokat és azokat jóval kisebb helyen, összesen 600 négyzetméteren állították ki.

Az agyagkatonákról legális másolatok sokasága létezik,  a turnézó kínai vándorkiállítások többségén nem az eredeti agyagkatonákat mutatják meg. Ám ilyenkor a látogatókat erről a promóciókban és a helyszínen is tájékoztatják.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top