+ Tudomány

Ezért egészségesebbek a mértékkel iszogatók

Mint mondta, nem az a lényeg, hogy mennyit isznak az idősebb felnőttek, hanem az, hogy kik isznak közülük.

Egy új-zélandi kutatás cáfolta azt a közkeletű nézetet, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az egészségnek.

A wellingtoni Massey Egyetem egészségügyi karának kutatói 2 900, 65 év átlagéletkorú ember alkoholfogyasztási szokásait és egészségi állapotát kísérték figyelemmel. A megfigyelt férfiak 45, a nők 25 százaléka fogyasztott naponta szeszes italt.

A kutatók először azt találták, hogy a mérsékelt ivók, a napi 1-2 adag szeszes italt elfogyasztók jobb egészségnek örvendtek, mint az absztinensek vagy nagyivók. Amikor azonban jobban utánajártak, kiderült, hogy a mérsékelt italfogyasztók magasabb társadalmi státuszúak voltak, jobb anyagi körülmények között éltek, mint a nem ivók vagy a nagyivók.

A társadalmi-gazdasági helyzetet is figyelembe véve a nők körében jelentősen csökkent, a férfiak esetében pedig teljesen eltűnt a mérsékelt alkoholfogyasztásnak tulajdonított egészségi előny.

Ez volt a világon az egyik első olyan kutatás, amely azt vizsgálta, van-e egészségügyi haszna a mérsékelt alkoholfogyasztásnak idős korban. Az eredmény alátámasztja más kutatások következtetését, melyek szerint a mérsékelt alkoholfogyasztásnak kevés olyan egészségi előnye van, amely ne lenne megmagyarázható más tényezőkkel

– közölte Andy Towers kutatásvezető.

Mint mondta, nem az a lényeg, hogy mennyit isznak az idősebb felnőttek, hanem az, hogy kik isznak közülük. A mérsékelt alkoholfogyasztók a tehetősebbek közül kerülnek ki, akiknek életmódja amúgy is kedvez az egészségnek, pusztán ezért alakult ki a látszat, hogy a mérsékelt ivás jót tesz az egészségnek – mutattak rá az új-zélandi kutatók.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top