+ Irodalom

Hogyan csempészték a családi sírboltba a rakétalövegek tervrajzát?

A brémai romok között gyászmenet haladt a temető felé. Kis idő elteltével ismét megjelent a gyászmenet a koporsóval, és újra a temető irányába haladt…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1946. – a képen Bréma ez idő tájt

július, Honduras – Egy amerikai férfi 350 hold kiterjedésű szigetet vásárolt Honduras partjai előtt, majd hirdetést adott fel, hogy a szigeten megteremti az Utópiát, vagyis a tökéletes társadalmi együttélést. Összesen 15 család, 40 ember jelentkezett. A sziget polgára egyben részvényese is volt a szigetnek, és amennyiben valaki nem tudott beilleszkedni a társadalomba, a többiek kiszavazhatták.

július, Németország – A brémai romok között gyászmenet haladt a temető felé. Kis idő elteltével ismét megjelent a gyászmenet a koporsóval, és újra a temető irányába haladt. A gyászmenet harmadszor is fölbukkant, míg a negyedik alkalommal szemet szúrt egy angol rendőrnek, aki megállította őket és kinyittatta a koporsót. Papírok voltak benne. A rakétalövegek német specialistája így akarta a családi sírboltba csempészni a tervrajzait.

július, Anglia – Egy házaspár sétált az utcán, rövid pórázon apró kutya szaladt mellettük. A kutya egyszer csak megállt és fájdalmasan nyüszíteni kezdett. Mi lehet vele, kérdezte az asszony. Biztosan éhes, válaszolt a férfi, mire a nő egy darabka kenyeret vett elő a retikülből és a kutyának adta. Ekkor a rendőr kiugrott a bokorból, és tíz fontra megbüntette a házaspárt, ínséges időkben történő kenyérpazarlásért.

augusztus, Svájc – Hirdetés jelent meg az újságokban, melyben körutazásra invitálták a nagyközönséget. A férőhelyek száma korlátozott, ezért a jelentkezések sorrendjében regisztrálták az utasokat. Az egyhetes kirándulás úti céljai a normandiai partraszállás helyszíne és más csataterek voltak. Az árban benne foglaltatott a szállás és a napi háromszori étkezés.

augusztus, Olaszország – A nyár végén jelent meg az utóbbi idők legnépszerűbb könyve, a Duce komornyikjának emlékiratai. A komornyik többek között azt írta, hogy az olaszok közül ő látta a legvilágosabban, milyen súlyos helyzetbe került az ország a diktatúrában. Vallomást tett arról is, hogy szolgálatai idején nem tett mást, csak gépiesen nyitotta és csukta a teljesen elmagányosodott, ám önző és veszedelmes vezér ajtóit.

augusztus, USA – A Rider’s Digest száz dollárral jutalmazta azt, aki legfeljebb 300 szóba sűrített anekdotát küldött az amerikai életről. Egy asszony levelében ez állt: A férjemmel és két lányommal Connecticutban kocsikáztunk, és bekéredzkedtünk egy gazdához, aki tehénfejéshez készülődött. A férjem kérdezgette, hogy s mint. A férfi nem válaszolt, ezért beszóltam neki. Na, maga aztán nem egy bőbeszédű fajta. Erre megszólalt a férfi: Asszonyom, én is olvasom az újságot, és ha valaki száz dollárt fog keresni a tréfás mondásaimmal, az én leszek.

szeptember, Anglia és Belgium között – A Sabena nevű belga légitársaság, a háború előttihez hasonlóan, éjszakai postajáratot indított Anglia és Belgium között, hogy a belgák kora reggel olvashassák a friss angol lapokat. A gép másodpilótája gondolt egyet, hogy megtréfálja a főnököt. Jesszusom, mondta a másodpilóta, képzeld, azt írja az újság, hogy az éjszakai postajárat hajnalban a tengerbe zuhant.

szeptember, Franciaország – Képzeld, olvasta az asszony a férjének, az újság szerint a háború előtti dohánytermelés 115%-át kell elérnünk, mert a háború alatt megnőtt a dohányosok száma. Nem is csoda, válaszolt a férfi fogmosás közben, nagyon stresszes időszak volt.

szeptember, USA – A Washington közelében lévő egészségügyi létesítmény épületeinek egy csoportját rendelkezésre bocsátották 125 tudósnak, akik azt elvállalták, hogy öt év alatt megtalálják a közönséges nátha ellenszerét. A tudományos karrier lehetősége mellett a tucatnyi náthás tudós személyes motivációval is rendelkezett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top