+ Életmód

Családi okok miatt lemondott a brit legnagyobb nagytestvér

A GCHQ, amelynek tevékenységét teljes titoktartás övezi, az elmúlt években a figyelem középpontjába került, miután Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja hatalmas mennyiségű dokumentumot szivárogtatott ki.

Lemondott hétfőn az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott brit figyelőszolgálat (GCHQ) vezetője.

Robert Hannigan, aki 2014 óta állt a szolgálat élén, családi okokkal indokolta távozását. Boris Johnsonnak, a szervezetet közvetlenül felügyelő brit külügyminiszternek küldött levelében Hannigan azt írta, hogy munkája nagy terhet rótt „türelmes és megértő” családjára, és emiatt „eljött az irányváltás ideje”.

Hannigan részletek nélkül kifejtette a külügyminiszternek írt levelében, hogy a GCHQ tevékenysége sok emberéletet mentett meg Nagy-Britanniában és külföldön egyaránt.

A GCHQ, amelynek tevékenységét teljes titoktartás övezi, az elmúlt években a figyelem középpontjába került, miután Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át főleg a brit és az amerikai sajtónak az NSA és a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt megfigyelési programjairól.

Az Oroszországban élő Snowden egy néhány hónappal ezelőtti BBC-interjúban a GCHQ-t az NSA „nagy-britanniai leányvállalatának” nevezte.

Hannigan azonban, aki éppen a Snowden-kiszivárogtatások keltette nemzetközi botrány csúcspontján vette át a GCHQ irányítását, elsősorban Snowdent és a globális közösségi portálokat bírálta több nyilatkozatában is, ez utóbbiakat azért, mert szavai szerint nem segítik eléggé a terrorelhárítás munkáját.

Nem sokkal azután, hogy 2014 végén átvette a GCHQ vezetését, a Financial Times című londoni üzleti napilapnak írt cikkében Hannigan kifejtette, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet – ellentétben más terrorhálózatokkal, például az al-Kaidával, amelyek általában rejtőzködve, az internet „sötét zugaiban”, névtelenül terjesztik anyagaikat – nyíltan jelen van a Twitteren és a Facebookon, és az általa feltöltött videótartalmak minősége „az online játékokéval vetekszik”.

Hannigan a cikkben súlyosan bírálta Snowdent is, mivel szerinte nem kétséges, hogy a dzsihadista milíciákban harcoló külföldiek a maguk hasznára fordították a volt NSA-alkalmazott kiszivárogtatásait, és ezekből tanultak is.

Ezt a véleményt más brit titkosszolgálati vezetők is osztják.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese nemrégiben egy BBC-műsorban például kijelentette: Snowden kiszivárogtatásai kikezdték a terrorelhárító szervezetek életvédelmi képességét, mivel a terroristák és a bűnszervezetek most könnyebben megtalálják a réseket e szolgálatok működési rendszerein.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top