+ Irodalom

Melyik nő mondta? Életem legizgalmasabb kalandja a kivégzésem lesz.

1946-ban az amerikai kémelhárítók kezére került Berlinben. Háromórás kihallgatás után csinosan és vidáman lépett ki az ajtón a 34 éves áruló, és máris interjút adott.

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1946.

április, Svájc – A svájci statisztikai hivatal megvizsgálta a hazai hálószobabútor-gyártást, és ijesztő eredményre jutott. Ha a hálószobabútor-gyártás a békebeli időkben megszokott tempó szerint halad, vagyis évente 30 ezer bútor, akkor az egymillió fiatal család mindegyike csak harminc év múlva jut hálószobabútorhoz. Márpedig addigra sokuknak nem lesz égető szükségük rá.

április, Új-Guinea – 1942-ben, Szingapúr eleste után 2600 fős brit-indiai csapat került a japánok kezére. Felszólították őket, hogy csatlakozzanak az angolok ellen harcoló indiai nemzeti hadsereghez, de mert erre nem voltak hajlandóak, hadifogolyként szállították őket Új-Guineába. Az éhség és a járványok nagy pusztítást végeztek a foglyok között, a felszabadításuk idején már csak 11-en mesélhettek a japán táborok szörnyűségeiről. Végül 10-en szálltak repülőre, hogy visszakerüljenek Indiába. Félórával a felszállás után a repülőgép egy sziklafalba ütközött, ahol mindenki meghalt.

április, Németország – Tengely Sally, a németek hírhedt amerikai rádió-bemondónője, polgári nevén Mildred F. Gillars az amerikai kémelhárítók kezére került Berlinben. Háromórás kihallgatás után csinosan és vidáman lépett ki az ajtón a 34 éves áruló, és máris interjút adott. „Én hoztam magamra a bajt, ezért vállalom érte a felelősséget. Mindig szerettem utazni, és kerestem a kalandot. A szpíkerségről azt hittem, sok amerikai katona életét menthetem meg vele. Tudom, hogy halálbüntetés vár rám, de épp ez lesz életem legizgalmasabb kalandja.”

május, Anglia – A francia partraszállásnál használták az angolok azokat a kismerülésű hajókat, amelyeknek hosszú orra pallóként szolgált a partra szálláshoz. Egy angol cég megvásárolta a haditengerészettől, és lakóhajónak rendezte be őket. A Floathome-okban két háló, egy nappali, konyha és fürdőszoba kapott helyet, és palackos gázzal fűtötték. Mivel az angol folyók nem fagynak be, az első hirdetésre 900 vevő jelentkezett a 875 fontos lakóhajókra. Az alacsony, heti 10-12 fontos rezsi is csábította a vízre szálló angolokat.

május, Szovjetunió – Egy fiatal leningrádi házaspár ücsörgött a zsúfolásig megtelt előadóterem utolsó sorában. Tisztelt hölgyeim és uraim, mondta az előadó, tudják-e önök, micsoda szerepe van a családi környezetnek a gyermek fejlődésére? Tudják-e, milyen fontos a szülői tekintély? Tudnak-e valamicskét a társadalmi illemről? A férfi és a nő egymásra nézett, a többiek pisszenés nélkül figyeltek, nem tudtak volna zaj nélkül kiosonni a teremből, így hát csendesen csókolóztak.

május, Panay szigete – Egy amerikai katona kívánatosan szép gyümölcsöket szedett kosarába Yaro községben, de nem mert beleharapni egyikbe sem. Odalépett egy barna bőrű kisfiúhoz, és széles gesztusokkal mutatott a szájára és a gyümölcsre, de a fiú csak bámult. A férfi elvesztette a türelmét, és átkiabált a barátjához. Hiába faggatom ezt a kis pöcsöst, hogy ehető-e a gyümölcs. Te mit gondolsz? Erre a kisfiú megszólalt: Hát, hogy a fenébe ne lenne ehető, szólalt meg a kis filippínó, sok benne a B-vitamin.

június, Görögország – Az utcai üzleti életet kis kamaszfiúk bonyolították. Odasompolyogtak az amerikai katonákhoz, és selymet, harisnyát kínáltak a fegyvereikért. Vidéken már nehezebb volt a megélhetés. Ott egy jobb fegyverért két zsák gabonával vagy egy hordó olajbogyóval fizettek a parasztok. Aprópénznek a töltényt használták.

június, Anglia – Kísérletbe kezdett az angol selyemipar 35 üzeme és 9 ezer dolgozója. A kísérlet lényege, hogy ugyanannyi kereset mellett heti három órával és egy szabad szombati nappal képesek-e ugyanannyit teljesíteni a dolgozók. Ha igen, akkor az emberek tényleg nem gépek.

június, Malájzia – Amikor a japánok elfoglalták Szingapúrt, internálták az angol lakosságot. Akadt közöttük néhány fiatal, akik egyetemi felvételi vizsgára készültek Cambridge-ben. A tábor keresztülhúzta a tervüket. Az internáltak között volt egy idős professzor, aki könyvek és füzetek nélkül felkészítette őket a felvételire. Idő volt bőven. Szingapúr felszabadulása után sikeres felvételi vizsgát tettek. Ki tudja, mondta egyikük, másképp föl se vettek volna.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top