+ Film

Tarr Béla újra kamerát fogott és kiállítást rendezett Amszterdamban

A világ végeztéig címmel az emberi méltóságot bemutató kiállítás nyílt az amszterdami EYE holland filmintézet múzeumában pénteken, a kiállítást Tarr Béla állította össze.

A világ végeztéig címmel az emberi méltóságot bemutató kiállítás nyílt az amszterdami EYE holland filmintézet múzeumában pénteken, a kiállítást Tarr Béla állította össze.

Tarr Béla elmondta, a szombattól látható kiállítás témáját nehéz meghatározni, mivel az egy nyolc fejezetből álló vizuális utazás. Olyan utazás, amely azt járja körül, hogy “én hogyan látom a világot”.

A nyolc fejezet olyan címeket visel, mint a kerítés, a fa, ablakok, gyerekek, konyha, nyitányok, napfogyatkozás és Mohamed. Noha könnyen kapcsolatba lehetne hozni a menekültek és Európa viszonyával, a kiállítás semmiképpen sem a migrációs kérdésről szól, hanem az emberi méltóságról. Arról, amit annak idején Ady Endre úgy fogalmazott meg, hogy “minden ember fenség” – mondta a rendező.

Tarr Béla szerint a kiállítás teljes eddigi életművét foglalja össze. Összetettségében egyfajta univerzumként arról szól, hogy “mi minden van a világban”, és arról hogyan gondolkodik ő.

A film és a hagyományos tárlatok elemeiből építkező kiállítás alkalmából Tarr Béla ismét kamerát fogott és olyan “képeket forgatott”, amelyek még hiányoztak a kiállításból. A “képek” máshol nem lesznek láthatók, kizárólag a tárlat részét képezik.

Tarr Béla elsősorban háborús képei és saját műveinek felhasználásával kifejezetten az amszterdami kiállításra készített mozgóképes alkotása együttérzés azokkal, akik a társadalom peremére sodródtak – írta ismertetőjében a holland filmintézet.

A kiállításhoz kapcsolódó filmes programok a Magyar Nemzeti Filmalap filmarchívumának közreműködésével valósultak meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top