+ Irodalom

Svájc többé nem hajlandó befogadni a háborús bűnösöket

Hivatalosan bejelentette az ország, hogy ezentúl nem hajlandó befogadni háborús bűnösöket, ellenben továbbra is készséggel megvédelmezik az ártatlan embereket. Ez az erkölcsi pálfordulás sokaknak szöget ütött a fejébe…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1945.

április, Svájc – Hivatalosan bejelentette az ország, hogy ezentúl nem hajlandó befogadni háborús bűnösöket, ellenben továbbra is készséggel megvédelmezik az ártatlan embereket. Ez az erkölcsi pálfordulás sokaknak szöget ütött a fejébe. Hogy lehet az, hogy eddig nem az ártatlanokat, hanem a háborús bűnösöket védtük?

április, Etiópia – Az etióp császár ötezer fontot küldött az éhező francia gyerekeknek.

április, Szovjetunió – Molotov szovjet külügyi népbiztos villásreggelin látta vendégül Tito tábornagy jugoszláv miniszterelnököt, és a jugoszláv külügyminisztert. A villásreggeli barátságos légkörben telt, bár még a reggeli első szakaszában Molotov zavarba ejtő pillantást vetett Tito altábornagy kezére, mikor az a villa helyett először a kést vette a kézbe.

május, Magyarország – Gyors egymásutánban szorgos kezek ragasztották föl a hirdetéseket a falra. Kékkövet adok borért, pálinkáért. Két új erős nadrágot adok szalonnáért. Ágyneműt cserélek gyufára. Fát, ruhaneműt vagy cipőt adnék mézért vagy cukorért. Malacot adok férfiszövetért vagy erős munkaruhaszövetért. 40-es női cipőt cserélek pálinkára vagy szalonnára. Jó cérnát adok konyhamérlegért. Női selyemharisnyát cserélek cukorra. Rézüstöt adok zsírszalonnáért, de csak délután négytől-hatig.

május, Szovjetunió – Este nyolc óra húsz perc, Moszkva. Emberek álltak az ablakokban, és nézték a Holdat, nézték az eget, a fénylő csillagokat, melyek ezen az éjszakán úgy ragyogtak, mint még soha. A nyitott ablakon át hűvös levegő szaladt a szobákba, de az emberek nem mozdultak. A szovjet kormány rendeletére megszűnt az elsötétítés.

május, Németország – Orosz katonák járták Berlin utcáit, és a romok alól előkerülő hullák arcát fürkészték, majd legyintettek egyet és tovább mentek. Aztán az egyik katona felismerni vélte a hullát, ezért megkérte a mentőosztagot, hogy szállítsák el. Ekkor a szakemberek már négy olyan halottat vizsgálnak, akik Hitlerre hasonlítanak.

június, Japán – Okinava szigetén, sziklába vájt erődökben voltak a japánok utolsó állásai. Az amerikaiak, mielőtt fölrobbantották volna a sziklaerődöket, felszólították a japán katonákat, hogy adják meg magukat. A japán katonák egymás szemébe néztek, és ugyanarra gondoltak.

június, Európa – Nyári délután, hét óra öt perc. Ugyanabban az időben éhes kisgyerekek ültek az asztalnál, az állukat támasztották, és várták a vacsorát. Az anyák minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy a gyerekeknek ennivalót szerezzenek. És közülük néhány, hogy legalább a gyereke fantáziáját jóllakassa, így szólt: Már kiadták a jelszót, hogy fokozni kell a hús-, a cukor-, a zsír- és a tejtermelést. A kisgyerekek bólogattak, és várták a fokozást.

június, Magyarország – Már a nyitás előtt hosszú sor állt egy szegedi bolt előtt. Az embereknél pálinka, kecske, tehén, ló kantáron. A bolt ajtaján felirat. Itt mindent megvehet és eladhat az ön által megadott áron. Az ajtó fölött tábla. Értékmentőbolt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top