+ művészet & politika

Múzeumba kerülhet-e a berlini karácsonyi mészárlás kamionja?

Vajon nem azoknak ad-e impulzusokat, akik hasonló terveket dédelgetnek?

Etikus-e múzeumban mutogatni egy tömeggyilkosság eszközét? És ha igen, akkor mennyi idővel a történtek után? Sokakat már a kérdés is felháborít, ha a közelmúlt eseményeiről, esetünkben éppen a berlini, kamionnal végrehajtott karácsonyi terrorcselekményről van szó.

Régmúlt események kapcsán ez teljesen elfogadott, hiszen egy golyók szaggatta első világháborús rohamsisak kiállításon történő bemutatásán például senki nem ütközik meg.

A ma még kegyeletsértőnek számító vita előbb-utóbb terítékre kerül – írja az Artportal cikke.

A Scania kamion sorsa valószínűleg már nagyobb vitákat generál. Az egyik tábor szerint a kamionnak, vagy legalábbis egyes darabjainak, mindenekelőtt a pilótafülkének múzeumban a helye. A történelem tele van véres eseményekkel, érvelnek e megoldás hívei, egy történelmi múzeum pedig akkor adhat valós képet a múltról, ha ezeket is teljeskörűen dokumentálja. Régmúlt események kapcsán ez teljesen elfogadott, hiszen egy golyók szaggatta első világháborús rohamsisak kiállításon történő bemutatásán például senki nem ütközik meg.

És mi a helyzet, ha emléktábla lesz majd a karácsonyi mészárlás helyszínén? Vajon nem azoknak ad-e impulzusokat, akik hasonló terveket dédelgetnek, nem válik-e terrorista szimpatizáns zarándokhellyé? – teszi fel kérdést az Artportal.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top