+ Irodalom

Előretolt Helyőrség Íróakadémia: Hadüzenet a magyar irodalmi belterjességnek

Az olvasó pedig nem fog megvásárolni valamit, amit nem ért meg, amit nem neki írtak.

Nem akarja kisajátítani sem a magyar irodalmat, sem az irodalomra szánt pénzt az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, amelynek kapui bárki előtt nyitva állnak – nyilatkozta a hirado.hu portálnak Orbán János Dénes író, az akadémia vezetője.

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) célja egy olyan, elsősorban a fiatal művészetet támogató intézményrendszer kiépítése, amely minden eddiginél nagyobb lehetőséget biztosít a pályakezdéstől a művészi kiteljesedésig ívelő szakaszban, ugyanakkor elhanyagolt, perifériára szorított értékeket ment meg az utókor számára. Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia az első ilyen “pilot projektje” az állami cégnek – mondta az író.

Orbán János Dénes: bár több szervezetben és folyóiratban is folyik irodalmi tehetségkutatás és -gondozás, de nem intézményesített, akadémiajellegű képzési formában, amelyhez menedzsment is társulna. Ráadásul másutt nincsenek szociális helyzethez szabott ösztöndíjak sem.

Számos olyan kortárs alkotó és mű maradt ki az irodalmi kánonból, akinek méltó helye lenne ott. Ennek lehetnek politikai-irodalompolitikai okai is, de akár egy-egy remekíró visszahúzódottsága, szerényebb önmenedzselési képessége is

– mondta Orbán János Dénes, aki szerint a KMTG egy professzionális állami cég, amelynek a jogszabályi követelményeken túl nem kell más kritériumoknak megfelelnie, csupán a minőségnek.

A kérdésre, hogy ehhez szükséges-e a szervezetnek megítélt több száz millió forint állami támogatás, úgy válaszolt: igen, szükséges. Itt az ideje, hogy az irodalom kilépjen a legszegényebb művészeti ág szerepéből. Van már filmtörvény, van színháztörvény, egy festményt vagy egy zenei produktumot kevésbé macerás a világpiacon értékesíteni, mint egy irodalmi művet. Örülünk, hogy nekünk jutott a jégtörő szerepe.

A támogatást nem elvették az irodalomra szánt állami keretösszegből, hanem azon felül, azt kiegészítendő kapta a KMTG, mint ahogy például a vidéki folyóiratok is csaknem egymilliárd (? a szerk.) forintot kaptak többlettámogatásként a tavalyi év végén.

Feltett szándékunk, hogy az adófizetők pénzén olyan irodalmat műveljünk, melyet az adófizető is örömmel el tud olvasni. A tavaly év végi többlettámogatás tehát már nem vagy nem csupán az Íróakadémiáról, hanem a magyar irodalomról szól

– fogalmazott Orbán János Dénes, aki az interjúban kiemelte azt is: önáltatás azt gondolni, hogy a szépirodalom közönségének megcsappanását a “médiakonkurencia”, a “beözönlő kommersz szenny” vagy a “digitális paradigmaváltás” okozta.

A közönség elveszítésének fő oka az, hogy a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben a magyar irodalom egyre inkább belterjessé vált és az írók már nem a közönségnek kívántak megfelelni, hanem inkább a szakmának. Az olvasó pedig nem fog megvásárolni valamit, amit nem ért meg, amit nem neki írtak

– mondta el. Orbán János Dénes hozzáfűzte: mivel a problémák rendszerszintűek, az egész rendszeren szeretnének változtatni és olyan irodalom művelésére nevelik tanítványaikat, amely a szakmai és az olvasói kritériumoknak egyaránt megfelel.

Nyitókép: Rejtő Jenő (P. Howard) “Az előretolt helyőrség” című regényének képregényváltozata alapján / rajz: Korcsmáros Pál

Ez is érdekelhet >

A JAK 400 Ft-t adományozott Orbán Jánosék államilag kitömött íróakadémiájának

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top