Hírforrás

Financial Times: A Soros-pénzen tanult Orbán kellemes emlékei megkoptak

Gyenge a liberális parlamenti ellenzék és hanyatlóban van a független média.

Németh Szilárd Fidesz-alelnök kijelentése, miszerint „el kell takarítani” az „álcivil szervezeteket” az országból, tovább súlyosbította a magyarországi civil társadalom korlátozásával kapcsolatos nyugati aggodalmakat – írta pénteki cikkében a Financial Times című brit gazdasági napilap.

Az írásban felidézték, hogy

mielőtt Európa legkeményvonalasabb bevándorlóellenes kormányfőjévé vált volna, Orbán Viktor Soros-ösztöndíjjal tanult az oxfordi egyetemen, később pedig a magyar származású amerikai üzletember vásárolt nyomtatókat a Fidesznek, hogy terjeszthessék a röplapjaikat.

Ezek a kellemes emlékek azonban azóta megkoptak, Orbán manapság „sötét, háttérhatalmi” figuraként festi le „egykori pártfogóját”, őt téve felelőssé az Európát érintő menekültáradatért – írta a Financial Times.

A cikk szerint sokan attól is tartanak, hogy a nem-kormányzati szervezetek (NGO) magyarországi ellenőrzésének szigorítását követően a térség más országaiban is fokozódhat a Soros Alapítványként is emlegetett Nyílt Társadalom Alapítványra (OSF) nehezedő nyomás.

Minthogy Magyarországon gyenge a liberális parlamenti ellenzék és hanyatlóban van a független média, az NGO-k úgy vélik, hogy gyakran ők Orbán leghatékonyabb kritikusai – olvasható a beszámolóban.

A világon mindenütt vannak olyan kormányok, amelyek úgy gondolják, egy választást követően véget ér a politika a következő választásig. A demokráciák azonban nem így működnek. Az állampolgárok a választásokat követően is véleményt nyilvánítanak, szerveződnek, és igen, támogatást igényelnek tőlünk és más csoportoktól is

– mondta Chris Stone, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. István Torma szerint:

    Soros „kígyót melengetett a keblén” és ez bizonyára sokszor előfordult, előfordul. Az a vénember miért nem marad már nyugton? Neki már mindegy! Nekünk viszont nem!!!!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top