+ Irodalom

Állami alkalmazott lett két majom

Kuala Kangsar növénytani intézetében betanítottak két majmot, hogy a magas fákon lévő növényi ritkaságokat begyűjtsék…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1943.

április, India – Mattupattiban lakott egy férfi, aki hatalmas üvegszekrényekben tartotta azokat a felcédulázott tárgyakat, amelyeket színházakból, mozikból, öltözőkből hozott el. Amikor egy alkalommal lopás közben lebukott, kleptomániáját azzal magyarázta a rendőröknek, hogy az eltulajdonított tárgy egy időre megnyugtatta az idegrendszerét. A pontosan felcímkézett tárgyak hamarosan visszakerültek eredeti helyükre, s ettől kezdve senki nem tulajdonított nekik jelentőséget.

április, Tibet – A tibetiek soha nem mostak kezet, sem arcot, mert a téli dermesztő hidegben vagy a nyári éjszakák fagyos levegőjében kirepedezett és nehezen gyógyult volna a bőrük. Egy tibeti kisfiú mindenben követte a szülei szokásait, egyszer azonban mégis eszébe jutott, hogy a nyári nappalok melegében szívesen megmosná az arcát.

április, Malajzia – Kuala Kangsar növénytani intézetében betanítottak két majmot, hogy a magas fákon lévő növényi ritkaságokat begyűjtsék. Mivel a majmok minden utasítást szakszerűen végrehajtottak, feltételezték, hogy értik a maláj nyelvet, ezért állami alkalmazottnak számítottak.

május, Olaszország – A velencei Szent Márk téren föltűnt egy anyóka, aki láthatóan szegényes öltözete ellenére kitartóan etette a galambokat. A téren ücsörgő férfinak azonban feltűnt, hogy minden egyes alkalommal magához vesz egy békésen csipegető madarat, és a ruhájába rejti. A férfi hazáig követte, majd fél óra múlva bekopogott. Odabent már javában főtt a galambleves.

május, Dánia – Hogy a költséges lovaspólóversenyek mellett nyeregbe szállhassanak a sport kevésbé tehetős szerelmesei is, Odensében kitalálták, hogy a bicikli nyerge, illetve a bicikli épp olyan jól szolgálja a pólót, mint a ló. Sőt. A lóval nem lehet a gólörömöt lecsöngetni

május, Kolumbia – Popayant tyúkvárosnak is nevezték, mert minden lakója tyúktenyésztésből élt. A városban ekkortájt nyolcezren éltek, a tyúkok száma pedig meghaladta a négy milliót, így még az újszülöttre is 500 darab tyúk jutott. De a tyúkvárosiaknak ennyi sem volt elég a tyúkok látványából, ezért a város tereit márványból faragott tyúkokkal díszítették.

június, Franciaország – Alapításának 65. évfordulóját ünnepelte a párizsi Argus de la Presse, az újságkivágó intézet. Az intézetet egy 14 éves gróf alapította, aki pályáját kiállításokról szóló cikkek kivágataival kezdte. A kivágott cikkeket, a költségek feltüntetésével együtt megküldte a festőművészeknek, akik a költségtérítés mellett további cikkek gyűjtésére biztatták a fiatalembert. Később megrendelői között volt Eiffel, és egy bizonyos Bonaparte herceg is. A hiúság jó üzletnek bizonyult.

június, Kína – Hoangho hatalmas kőbányáiban hőségtől és portól fulladoztak a kőtörő munkások. A forróság ellen széles karimájú kalapot viseltek, amelyen köröskörül lecsüngő lebernyegek legyezték a munkások arcát. Ha a dél-kínai ember rosszat akart kívánni az ellenségének, akkor azt mondta: Menj kőtörőnek Honaghoba!

június, Svédország – A háború okozta húshiányon elgondolkodtak a stockholmiak, és úgy döntöttek, abból dolgoznak, amijük van. Így került a szállodák és éttermek étlapjára a kékróka húsa. A kékrókák persze mit sem sejtettek a kilövésnél arról, hogy mostantól nem csak a bundájuk miatt kerültek puskavégre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top