+ Film

Trump-ellenes Golden Globe-gála könnyekkel. Trump visszaszólt

Amikor a hatalom birtokosai arra használják pozíciójukat, hogy másokon zsarnokoskodjanak, akkor mindannyian vesztesek vagyunk. A beszéd után a The New York Times felhívta Trumpot.

Számos filmsztár és maga Donald Trump is reagált Meryl Streep beszédére, amelyben az idei Golden Globe-gálán életműdíjat átvevő színésznő éles szavakkal utalt a két hét múlva beiktatandó új amerikai elnök kampányára és politikájára.

A nyolcszoros Golden Globe-díjnyertes Meryl Streep a Cecil B. DeMille-életműdíjat átvéve megrázó történettel illusztrálta érzéseit:

felidézte, hogy Trump a választási kampány alatt egy gyűlésen gúnyt űzött egy fogyatékossággal élő újságíróból. A színésznő Hollywood sztárjaihoz fordulva arra kérte őket, hogy ünnepeljék és védjék meg a másságot.

A beszéd után a The New York Times felhívta Trumpot. A rövid telefoninterjúban a megválasztott elnök “Hillary-rajongónak” nevezte a színésznőt és elmondta, hogy nem nézte a Golden Globe-gálát, nem látta a színésznő beszédét sem. Hozzátette, hogy “nincs meglepve”, hogy a “liberális filmes társaság” bírálta őt a díjátadón.

“Számos óriási színészi teljesítményt láthattunk az elmúlt évben. Volt azonban egy jelenet, amely megdöbbentett. A szívembe markolt, és nem azért, mert jó volt. Semmi jó nem volt benne, ám erőteljes volt, megtette a hatását. A közönséget, melynek az előadás szólt, megnevettette, kimutathatták a foguk fehérjét. Ez volt az a pillanat, amikor az az ember, aki országunk leginkább tiszteletre méltó székének elfoglalására készül, kigúnyolt egy fogyatékossággal élő újságírót, aki alatta állt rangban, erőben és abbéli képességében is, hogy visszavágjon. Összetörte a szívemet a jelenet, és a mai napig nem tudom elfelejteni, ugyanis nem filmben láttam. Ez a valóságban történt. A megalázás pedig, ha nagy hatalmú embertől származik és nyilvánosan történik, akkor beszűrődik a mindennapi életbe, mert szinte engedélyt ad másoknak arra, hogy ők is így viselkedjenek. A tiszteletlenség tiszteletlenséget szül, az erőszak erőszakra ösztönöz” – fogalmazott Meryl Streep, aki alig tudott beszélni hangszálgyulladása miatt, és hangja a rátörő érzelmektől is többször is elcsuklott.

A színésznő beszédét a teremben ülő sztárok megigézve hallgatták, sok hírességnek könnyeket is csalt a szemébe. Szavai a közösségi oldalakon is sok filmes és televíziós sztárt késztettek írásra. Anna Kendrick, Sharon Stone és Ellen Degeneres is elismerését fejezte ki a Twitteren és a Facebook egyik legtöbb hozzászólást kiváltó témája lett a beszéd.

Michael Moore rendező a Twitteren írta: lenyűgöző pillanat volt, ritkán látni ilyet tévéműsorban.

Julianne Moore Meryl Streep szavait idézve azt írta: “amikor a hatalom birtokosai arra használják pozíciójukat, hogy másokon zsarnokoskodjanak, akkor mindannyian vesztesek vagyunk”, majd hozzátette: “köszönöm, Meryl Streep”.

Juliette Lewis is a Twitteren reagált: “Meryl Streep mindent elmondott, amit el kellett mondani, és ezt mély értelmű szavakkal, elegánsan tette”.

Danny Glover, a Halálos fegyver sztárja a mikroblogon ezt a bejegyzést tette közzé: “mindig számíthatok arra, hogy Meryl valami jelentőségteljeset mond”.

Más megszólalásokban is előkerült a politika, Jimmy Fallon tévés személyiség, a gála műsorvezetője bevezetőjében a Golden Globe-díjátadót azon kevés helyek egyikeként emelte ki Amerikában, ahol még számít a nép szavazattöbbsége, amivel arra célzott, hogy az elektori szavazattöbbséget figyelembe vevő amerikai választási rendszer miatt hiába kapott a demokrata Hillary Clinton több millió állampolgári vokssal többet, mégis a republikánus Trump nyerte az elnökválasztást.

Meryl Streep beszéde elején Hugh Laurie gondolatát folytatva – aki azzal viccelődött, hogy ez az utolsó Golden Globe-gála, hiszen a díjakat odaítélő szervezet, a Hollywood Foreign Press Association nevében benne van, hogy “Hollywood”, “külföldi” és “sajtó” -, úgy fogalmazott, hogy

valóban az amerikai társadalom legtöbbet becsmérelt részeihez tartozunk. Csak gondoljanak bele: Hollywood, külföldiek és a sajtó.

“De ki is vagyunk mi? Mi is Hollywood egyébként? Egy csomó ember mindenféle helyekről. Én New Jersey-ben születtem, ott jártam állami iskolába. Viola Davies egy dél-karolinai földműveskunyhóban született, a Rhode Island-i Central Fallsban nőtt fel. Sara Paulson Floridában született, egyedülálló anya nevelte Brooklynban, Sarah Jessica Parker egy hét- vagy nyolcgyerekes ohiói családból származik. Amy Adams az olaszországi Vicenzában jött világra, Natalie Portman Jeruzsálemben született” – sorolt példákat a nézőtéren ülő színésznők közül Meryl Streep.

“A gyönyörű Ruth Negga az etiópiai Addisz-Abebában született, Írországban nőtt fel, és most itt van a díjra jelöltek között egy szerepért, melyben egy kisvárosi lányt alakít Virginiából. Ryan Gosling, mint a legkedvesebb emberek mindegyike, kanadai. Dev Patel Kenyában született, Londonban járt iskolába, most pedig Tasmaniában felnőtt indiait játszik” – folytatta Meryl Streep.

Hollywoodban hemzsegnek a kívülállók és a külföldiek, és ha kirúgjuk őket, nem lesz mit nézni a futballon és a vegyes harcművészeteken kívül, az pedig nem művésze – fűzte hozzá a színésznő.

Ezután idézte fel, amikor Trump kigúnyolt egy fogyatékossággal élő újságírót.

9 hozzászólás

9 Comments

 1. Nagy Emilia szerint:

  Homokosok, zsidók, színesek. Valakit kihagytam volna?

  A hoolywoodi díszpintyek között ritka a normális életet élő, normális értékrendű személyiség. Azon kevesek pedig nemigen verdesik most magukat a földhöz Trump miatt.

  • Géza Kelemen szerint:

   Neked drága hölgyem csak ilyen üres sémák jutnak eszedbe?
   Szoktál filmet is nézni?
   Segítek: kihagytad a művészeket.
   Azt, amit te normálisnak tartasz, az másoknak esetleg maga az undor. Persze lehet, hogy másnak jobb a kézimunka, a szotyi, a disznóvágás, vagy a hurkatöltés

   • Nagy Emilia szerint:

    Miért gondolod balfaszkám, hogy csak azért mert nem esek hanyatt HW-tól, automatikusan vidéken élek és disznót vágok? (ami ellen amúgy semmi kifogásom sem lenne, igaz nem is vagyok belterjes belvárosi libsi!)

 2. Tamer Link szerint:

  Ez is egy szerep volt?

 3. Arpad Csikos szerint:

  Az hasonlóképpen undorító, ha a színészek nem szolgálni akarják a közönséget, (akikből élnek) – hanem “tanítani” és pláne befolyásolni!!
  Minderre csak nagyon kevés esetben van erkölcsi és intellektuális alapjuk!
  Az igazán nagy színészek pl. soha nem teszik!

  • Géza Kelemen szerint:

   Meryl Streep történetesen éppen a helyi nemzetközi újságíróktól kapta ezt az elismerést. Nem zavar?
   Egy okosabb ember, mint te miért nem mondhat neked valamit, amit te eddig nem tudtál?
   Az jobb, ha egy megválasztott elnök még a szerencsétlennek a suta kézmozdulatait is eljátszva kigúnyol egy mozgássérült újságírót? Erkölcsösebb, ez az igazi tanítás, igaz?

   • Arpad Csikos szerint:

    Csak azhányingerkeltőbb,,ha egy fogyatékos, (akár újságíró, akár te is) visszaél a fogyatékosságával!

 4. Géza Kelemen szerint:

  Drága barátaim, akik itt előttem hozzászóltak!
  Az megvan, hogy Trump alig két éve két kiemelkedő színész kedvence egyikének nevezte Meryl Streepet?
  Trump egy narcisztikus, személyiségzavaros tök, aki mindent, amit korábban tett, mondott letagad, össze-vissza hazudozik. Ő ül majd 4 évig abban a székben, ami a legnagyobb hatalmat jelképezi a világban. És nektek kedves barátaim nem vele van bajotok, hanem azzal a zseniális színésznővel, aki tükröt tart elé.
  Nagyon kíváncsi vagyok vajon hány filmjét tudnátok felsorolni..

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top