+ Irodalom

Tíz emberéletet követelt a téli istentisztelet

Guimaraes egyik templomában istentiszteletet tartottak, a padsorok között egy gombostűt sem lehetett leejteni. Egy pillanatra úgy tűnt, mintha hajón ülnének, megmozdult alattuk a padlózat…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1942.

október, Spanyolország – Zaragozában állt egy düledező ház, amit a rokonok az öreg halála után lebontottak, a kertet pedig mélyen fölásták. Csakhogy ásás közben előkerült a földből egy nagyobbacska zsák. Kibontották. És nem akartak hinni a szemüknek. Egy zsák miszlikbe rágcsált papírpénzt találtak benne, amit bogarak és hangyák pusztítottak el. De hát honnan volt a vén zsugorinak ennyi pénze? A rokonok fogták a fejüket, és ültek a csupasz kertben. Évekkel ezelőtt az öreg vitte el a nagy karácsonyi sorsjáték főnyereményét.

október, Dánia – Kisebb ünnepséget rendeztek egy állatkertben, ahol 150 centiméteres magassággal és 75 kilóval megszületett az első mérsékelt égövi zsiráf. Igaz, a berlini állatkertben már világra jött egy, de az születés közben kitörte azt a hosszú nyakát.

október, Bulgária – Közelgett a hideg tél, és a katonáknak nem volt elég kabátja. A megoldás kézenfekvő. A kormány kiadott egy rendeletet, amelyben megtiltotta a civilek bundaviselését. És ha nem lehet bundát viselni, akkor minek? Ezért a rendelethez csatolt egy felhívást. A katonaság részére tessék a bundákat beszolgáltatni! A katonaság három millió pazar bundában reménykedett, bár a háborúhoz így egy kicsit túlöltözött lett a hadsereg.

november, Kanada – Járkált a miniszter a szobában, nagyon gondolkodott valamin, a titkárnő pisszenni sem mert. A férfi kinézett az ablakon, és azt mondta, szénhiány, szénhiány, szénhiány. Így, háromszor. A titkárnő feszengett, végül csak megszólalt. Nem vagyok valami okos, csak gondoltam, mégis elmondanám. Tessék, engedélyezte a férfi. Nem kéne esetleg fölmenteni a katonai szolgálat alól a szénbányászokat?

november, London – A londoni piacon apró táblákat függesztettek ki, amelyek azt hirdették, hogy hamarosan megérkezik a szállítmány Nyugat-Afrikából, és lesz szőlő, narancs, szilva, füge és datolya. Akik a hirdetményt olvasták, már látták lelki szemeik előtt a kikötőbe befutó hajót, és látták az üres polcokon roskadozó illatos rakományt.

november, Jugoszlávia – Szarajevóban ünneplő tömeg fogadta a német és horvát csapatokat, akik megtisztították Nyugat-Boszniában Jajcét és környékét a felkelőktől. Az ünneplők között állt egy kislány, fogta az anyja kezét. Csak lábakat és cipőket látott, hangzavart hallott. Szeretett volna hazamenni, és elbújni a takaró alatt, ahol éjszakánként hosszú meséket talált ki.

december, Portugália – Guimaraes egyik templomában istentiszteletet tartottak, a padsorok között egy gombostűt sem lehetett leejteni. Egy pillanatra úgy tűnt, mintha hajón ülnének, megmozdult alattuk a padlózat. De menekülni sem maradt idő, beszakadtak a templom alatt lévő kriptába. Tíz emberéletet követelt a téli istentisztelet.

december, Irán – Az amerikai hatóságok segítségével kidolgozták az iráni sajtótörvényt. Az újságírók nagyon örültek neki, mivel a törvény megtiltotta, hogy állást foglaljanak külföldi politikai ügyekben, és a belpolitikai bírálatot sem engedélyezte. Nem is tudjuk, mondták az újságírók, mi lett volna velünk amerikai szakemberek nélkül?

december, Svédország – Egy öt méter átmérőjű angol propagandaléggömbre bukkantak a fák ágai közé akadva. A léggömbön egy zsák függött, benne röpcédulák és robbanóanyag. A párosítás páratlan. Most akkor robbantani akartak vagy agitálni?

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. zserbox szerint:

    meg jo, hogy ennek a „cikknek” az a cime, hogy: „Tíz emberéletet követelt a téli istentisztelet”… tenyleg VALOBAN errol szol! az elmebeteg anyatokat!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top