+ Történelem

Fizettél már üvegpénzzel?

A második világháború idején az amerikai pénzverde szűkében volt a réznek, mivel a fémre nagy szükség volt a lőszergyártáshoz.

70 ezer dollárért kelt el egy ritka, üvegből készült egypennys pénzérme a Heritage Aukciósház árverésén. A második világháború idején kísérleti jelleggel készült pénzérmét egy amerikai gyűjtő vette meg, aki a kilétét nem kívánja nyilvánosságra hozni.
A második világháború idején az amerikai pénzverde szűkében volt a réznek, mivel a fémre nagy szükség volt a lőszergyártáshoz.
Ezért engedélyezte, hogy kísérleti jelleggel más anyagokból, műanyagból, gumiból, üvegből és más fajta fémekből készítsenek pénzérméket.
óTennessee államban működött Blue Ridge üveggyár készített temperált üvegből néhány pénzérmét, sikertelenül, csupán egyetlen ismert ép pénzérme maradt fenn, és a gyűjtők körében köztudott, hogy létezik egy széttöredezett is.
A pénzérme tulajdonosa Roger Burdette, aki könyvet is írt a második világháborús kísérleti pénzérmékről, és a kicsiny üveg érmét tavaly vette meg egy aukción néhány ezer dollárért. Az árverési ház úgy vélte, hogy most 30 ezer dollárért fog elkelni a ritkaság. Az üveggyár ismeretlen számú pénzérmét készített, de képtelen volt egyforma méretű és súlyú pennyket gyártani. Ráadásul a pénzérmék széle éles maradt, elvághatta az ember ujját. Ezért meg is semmisítették a készlet többségét – magyarázta Burdette, aki megpróbálta az előző tulajdonostól kideríteni, honnan tett szert a ritkaságra, eredménytelenül.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top