+ Színház

A Monarcia tragédiája Esterházy Péterrel Janis Joplinra hangolva

A világ felfüggesztődik, amikor az emberre rátör a magárahagyottság döbbenete.

Ma este (2017. január 7.) mutatja be a Szlovák Nemzeti Színház Esterházy Péter Mercedes Benz című kétrészes történelmi revüjét.
A darab a pozsonyi teátrum megrendelésére született. Keretét Az ember tragédiája adja: az Úr és Lucifer örökös civódása, kettejük különös fogadása. Csak utána kezdődik a tényleges játék, amely a magyar történelem legviharosabb időszakát eleveníti fel, kezdve a 17. századi fényes győzelmektől, mesés gazdagságtól a 20. századon át, egészen a jelenkori Esterházy család történetéig. Mindez kiegészül egy istenített és megtöretett apafigura alakjával, valamint apa és fia halálos, sőt halálon túli viszonyának ábrázolásával. Van egy harmadik vonulata is a műnek: az arisztokrácia, a nemesség iránti nosztalgia és a történelmi összetartozás utáni vágy, a szétszakadt Monarchia ma is összefonódó osztrák–magyar–szlovák szála.
 
A színháztörténeti eseménynek számító előadás rendezője Roman Polák. A darab fordítója, szlovák dramaturgja pedig Peter Kováč. A Mercedes Benz színpadképe Pavel Borák brünni díszlettervező munkája, a jelmezeket Peter Čanecký tervezte. Az Úr szerepében Martin Huba jelenik meg a színen. Lucifert Robert Roth alakítja. A Gróf, vagyis az Író megformálója Ondrej Kovaľ. Az Apát Ľuboš Kostelný, a Herceget Dušan Jamrich, a Szolgálót pedig Anna Javorková játssza.
Esterházy Péter nemcsak nagy író, de a 21. század elejének nagy európai teológusa is (Martin C. Putna)
 Halálával a magyar társadalmat az elárvultság ugyanazon rettenete járta át, amely a csehek és a szlovákok többségét Václav Havel halálakor. A világ felfüggesztődik, amikor az emberre rátör a magárahagyottság döbbenete. – írja az ősbemutató kapcsán Szigeti László.

A Mercedes Benz c. drámát eddig csak felolvasószínházban láthattad.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Szabados Gábor

    2017-01-08 - 12:41

    Elég érdekes a cím:
    “A Monarcia tragédiája Esterházy Péterrel Janis Joplinra hangolva”
    Főleg egy ilyen oldalon.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top