+ Irodalom

75 éve tértünk át a közúton a jobb oldali közlekedésre

Pontosan 1941 július hatodikán, vasárnap hajnaltól minden közúti jármű áttért a jobboldali közlekedésre és a balról való előzésre. Az autósok figyelmét felhívták az óvatos vezetésre…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1941.

július, Olaszország – A milánói prefektus, hogy könnyebben meg tudja különböztetni a férfiakat a nőktől, rendeletet adott ki, amely szerint sem rövid, sem hosszú nadrágot nem viselhetnek nyilvánosan a nők. De mert lovagolni, és főleg síelni szoknyában igencsak nehézkes, ezért sílécen és nyeregben engedélyezte a női nadrágot.

július, Magyarország – Július hatodikán, vasárnap hajnaltól minden közúti jármű áttért a jobboldali közlekedésre és a balról való előzésre. Az autósok figyelmét felhívták az óvatos vezetésre, mert mint mindenütt, így itt is, a megszokás súlyos baleseteket okozhat.

július, Anglia – Az első brit női tábornok átvette a territoriális női segédhadsereg parancsnokságát. Első intézkedésével az 50 ezer fős női hadsereg új és szebb egyenruhákat kapott. A női lélek különös érzékeny a külső megjelenésre, és kiemelkedő teljesítmény csakis olyan női harcostól várható el, aki nem csak a bőrében, hanem a ruhájában is jól érzi magát.

augusztus, Svédország – Nagy károkat okozott az ország középső részén átvonuló forgószél. Többek között a levegőbe emelt egy egész prémfarmot, majd ötletszerű elrendezésben szétdobálta a darabjait. Egyes ketreceket két-három kilométeres távolságban találtak meg, már nem mozgó állatokkal.

augusztus, India – Az Indiában működő angol posta takarékossági lépésekre szánta el magát. A kisebb levélpapír nem jelentett megoldást, mert a levélíró szövegméretét nem befolyásolhatták kisebb levélpapírral. Ellenben jó ötletnek látszott a bélyeg méretének csökkentése. Ehhez kevesebb papír, kevesebb ragasztó kellett, ráadásul kevesebb nyál is fogyott.

augusztus, Anglia – A diákok ruhagondjainak enyhítésére hajónyi ruharakomány érkezett Amerikából. De mi van avval a fiatallal, aki nem tud egyetemre járni? Öltözködjön szerényebben? Na, nem! A nép fellázadt, hogy Amerika ne csak a jómódú családok gyerekeit támogassa. Vagy ha ezt nem tudja megoldani, vigye vissza a ruháit. Különben is, minden köbméter hajótérre szükség van, nehogy már üres ruhák utazzanak a tengeren.

szeptember, Kína – Kínában úgy gondolták, hogy a hivatásra való hajlam velünk születik, ezért már kétéves korban megállapítható, milyen szakirányba neveljék a gyereket. A kétéves lurkót föltették az asztalra, köré füzetet, kalapácsot, kis ásót, papírpénzt, távcsövet és egy tintatartót helyeztek. Ha a gyermek a füzethez nyúlt először, akkor kereskedő lakozott benne, a kalapács iparost jelentett, az ásó gazdát, a papírpénz bankárt, a tintatartó tudóst, a távcső katonát vagy tengerészt. Ezek szerint orvos vagy tanár már csak pályaelhagyással lehetett.

szeptember, Románia – Bukarest lakóit arra kérték, hogy tartsák be az elsötétítésre vonatkozó szabályokat. Mert akit rajtakapnak, hogy világít a kocsija, sunyi módon olvasgat, vagy elemlámpával botorkál az utcán, az nagyon megbánja, mert hadbíróság elé állítják. Éles helyzetben pedig, ugye, lebombázzák.

szeptember, USA – A napilapoknak van egy nagyon rossz tulajdonsága. Másnap már nem sokat ér, amit rányomtatnak, mert jön az újabb hír, az újabb szenzáció. De hogy ne vesszen kárba az a rengeteg papír, kémiai anyagok hozzáadásával az agyaghoz hasonlító masszát hoztak létre az „öreg” újságokból. A masszából pedig remek iparművészeti tárgyakat készítettek. Így lett a tegnap híréből a ma dizájnja.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Hektor Honig szerint:

    Mekkora pénzt lehetne szakítani valamelyik vállalkozónak, ha visszatérnénk a jobboldali közlekedésre..?

  2. Kunert György szerint:

    Miért kellene áttérni a jobboldali közlekedésre? Ennél *jobbra* már nem mehetünk.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top