+ Irodalom

Hogyan telefonáljunk gázálarcban?

Mindig is nagy problémát jelentett háborús helyzetben, hogy hogyan telefonáljunk gázálarcban? Erre a kérdésre adtak választ a katonai konstruktőrök…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1939

október, Ausztria – Bécsben a várhatóan magas halálozási számok miatt rendeletben szabályozták a gyászruhák elosztását. Gyászruha alatt a következő értendő: egy fekete öltöny, egy fekete kabát, egy pár fekete harisnya. Ezekhez bárki jegy nélkül hozzájuthatott, de a vásárlásnál fel kellett mutatnia a hiteles halálozási okiratot.

október, Norvégia – Vikibestad közelében hajóztak a halászok, mikor a hálójuk a szokásosnál jobban elnehezült. Ennyi hal egyszerre? Ahogy a háló apránként felszínre került, nem akartak hinni a szemüknek. Egy óriási tintahal vergődött a vízben. A súlya négyszáz kilogrammot nyomott, a teste három méter hosszú, a karjai pedig hétméteresek voltak. Aznap este még a legöregebb halászok is nyugtalanul forgolódtak.

október, Belgium – Antwerpen utcáin hat utassal száguldott egy bérkocsi. Mikor a kikötőhöz ért, kisodródott a kanyarban, és belezuhant a kikötő egyik medencéjébe. A mentést azonnal megkezdték, de csak két férfi úszta meg élve. Hogy hová siettek, a két túlélő elfelejtette a sokk miatt.

november, Németország – Hamburgban eltávolítottak a talapzatáról egy világháborús emlékművet, amely egy asszonyt ábrázolt, amint zokogva tartja karjaiban halott gyermekét. A város vezetése szerint a korszerű hadviselési gondolkodáshoz nem méltó egy könnyeit hullató anya. Egy anya keményszívű, és büszkén viseli a hősi halál gondolatát.

november, Anglia – A háborús helyzetre való tekintettel beszüntette a király a londoni rezidencián működő családi mozi működtetését. Ha valaki mozizni akar vacsora után, az emelje fel a fenekét, és keresse fel a legközelebbi filmszínházat. A király és felesége legutóbb példamutató mozilátogatást tett két darab nyolc pennys mozijeggyel.

november, Románia – Jassyban az egyetem orvosi fakultásán felszólították az elsőéves zsidó hallgatókat, hogy gondoskodjanak maguknak zsidó hullákról a boncoláshoz. Mivel a huszonhárom elsőéves zsidó orvostanhallgató nem gondoskodott zsidó hullákról, ezért az egyetem nem engedélyezte a tanulmányaik folytatását.

december, Csendes-óceán – A Déli-sarkhoz közelített egy expedíció, amikor a kapitány még egyszer átvizsgáltatta a fölszerelést. Ezúttal azonban sem bundák, sem lábzsákok, sem pedig takarók nem voltak a fedélzeten. Bárki is adta el, üvöltötte a legénységnek, nagy marha volt. Mégis hogy akartok túlélni mínusz negyven fokot? Annyi eszetek nincs, mint egy jégkockának. Elmentek vadászni puska nélkül? Majd a kapitány Amerikába táviratozott, hogy sürgősen küldjék utánuk a hiányzó felszerelést, bár tudta, hogy nem ez lesz sarkkutatói munkájának szakmai csúcsa, hogy azt gondolják róla, elfelejtett pokrócot vinni.

december, Magyarország – Mindig is nagy problémát jelentett háborús helyzetben, hogy hogyan telefonáljunk gázálarcban? Erre a kérdésre adtak választ a katonai konstruktőrök, mikor elkészítették a gázálarcba épített telefonkészüléket. Gyakorlati hasznát a légvédelemben dolgozók látták, de két pengőért bárki vásárolhatott magának, ha úgy gondolta, hogy gázálarcban szeretne telefonálni.

december, Anglia – Miután kiürítették Londont, a nőket és gyerekeket biztonságos vidékeken helyezték el, azt vették észre az órások, hogy ugrásszerűen megnőtt az ébresztőórák iránti kereslet. Ennek egyetlen magyarázata lehetett, hogy a városban maradt férfiakat eddig az asszonyok ébresztették.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top