+ Tudomány

Szegeden kutatják a népbetegségek molekuláris alapjait

A Szegeden induló kutatások célja az anyagcserével összefüggő betegségek elméleti folyamatainak tisztázása

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csaknem 440 millió forint uniós és hazai támogatást nyert az anyagcserével összefüggő betegségek folyamatainak vizsgálatára.

Az anyagcsere-folyamatok zavara meghatározó a leggyakoribb  betegségekben, mint a cukorbetegség, érelmeszesedés, stroke és a szívelégtelenség. A Szegeden induló kutatások célja az anyagcserével összefüggő betegségek elméleti folyamatainak tisztázása – idézte a közlemény Varró András professzort.

A kutatások szegedi szakmai koordinátora közölte, hogy a tudósok az anyagcsere betegségek szív-érrendszeri vonatkozásait vizsgálják. Tanulmányozzák a szívelégtelenség kiváltó okait, a szívkárosodást megelőző folyamatok kórélettani hátterét, a szívizom betegségek genetikai okait, valamint az anyagcsere betegségekkel összefüggő agykeringési, légúti elváltozásokat és őssejt kutatásokat is végeznek.

A Debreceni Egyetem vezetésével és a SZTE mellett a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja részvételével 2020 szeptemberéig tartó, 1,439 milliárd forintos teljes költségvetésű kutatási programban a klinikailag nem, vagy csak részben megoldott problémákra keresnek molekuláris magyarázatokat, és azok alapján állítanak fel új diagnosztikai és kezelési lehetőségeket

 

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top