+ Film

Párizsban hódít a Makk Károly-film

szeress jobban

Florence La Bruyére a Libérationban a Nők portréja című írásában remekműnek nevezte a Makk-filmet, melyet mindenképp látni kell.

Makk Károly Szerelem című filmje felújított és digitalizált változatban látható a francia mozikban a Clavis Films forgalmazásában szerdátó.

A díszbemutatót szerda este tartották Párizsban, a Quartier Latin legendás mozijában, a Reflet Médicis-ben, mely az 1960-as, 1970-es években a legfontosabb magyar filmek bemutatkozási helye volt.

A premierhez kapcsolódva Joël Chapron (Unifrance) filmtörténész, az orosz és kelet-európai filmek szakértője és Antoine de Baecque filmtörténész-újságíró (L’Histoire, Positif) is tart majd előadást Makk filmjéről és a korszak magyar filmművészetéről.

A párizsi mozikat követően Montreuil-ben, Lyonban, Nantes-ban, Tours-ban, Bordeaux-ban, Nizzában, Lille-ben, Rouen-ban és Aix-en-Provence-ban is műsorra tűzik a három színészóriás, Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván főszereplésével 45 évvel ezelőtt készült magyar filmet.

Az 1971-es cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíjával kitüntettet Szerelem felújított változatát lelkesen fogadja a francia sajtó. Jacques Mandelbaum, a Le Monde neves kritikusa Intim elszámolás az önkényuralommal címmel írt méltató cikket a tekintélyes lapban.

Florence La Bruyére a Libérationban a Nők portréja című írásában remekműnek nevezte a Makk-filmet, melyet mindenképp látni kell. Több mértékadó újság, köztük a Studio Ciné Live, a Les Fiches du Cinéma, a Transfuge, az A voir á lire és a L’Histoire is kiemelten foglalkozik a magyar filmmel.

https://www.youtube.com/watch?v=qipQ-7CyanY

A Szerelem Makk Károly, Déry Tibor író és Tóth János operatőr közös alkotása. Az 1971-ben készült mozifilm központi témája két asszony különös kapcsolata: mindkettejük életének középpontjában ugyanaz a férfi áll. Az 1950-es években játszódó Szerelemben egy fiatal tanárnő hűségesen várja haza a politikai okokból bebörtönzött férjét, miközben haldokló anyósát ápolja és elhiteti vele, hogy fia Amerikában filmez, boldog és megtalálta élete célját.

A Szerelem nemzetközi premierjét 1971-ben tartották a cannes-i filmfesztiválon, ahol többek között elnyerte a zsűri díját, majd nagy sikerként bejárta a nagyvilágot. A 45 éve forgatott eredeti 35 milliméteres film felújítása 4K digitális hordozóra az MMA pályázati támogatásával a MaNDA közreműködésével a Focus-Fox Stúdióban és a filmalap Filmlabor Igazgatóságában készült.

A teljes körűen restaurált Szerelem a filmalap kezdeményezésére a májusi cannes-i filmfesztiválon a klasszikusokat felvonultató Cannes Classics válogatásában volt látható először – olvasható az összegzésben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top