+ Tudomány

2017 időjárása: jövőre is melegünk lesz

A 2017-es globális hőmérséklet átlaga mintegy 0,75 Celsius-fokkal lesz az 1961-1999 közötti időszak átlag 14 fokos értéke fölött.

Csökkenhet a globális hőmérséklet az idei rekordokhoz képest jövőre, ám így is forró lesz 2017 – közölte a brit meteorológiai hivatal (MET). A 2016-os rekordértékek az ember okozta felmelegedés mellett kis mértékben az El Nino csendes-óceáni légköri jelenség számlájára is írhatók.

A várható hőmérséklet-csökkenés ellenére is valószínű, hogy 2017 a harmadik legmelegebb év lesz a rendszeres mérések kezdete óta.

„A jövő év valószínűleg nem hoz rekordot, azonban így is igen forró lesz” – mondta el a Reutersnek Adam Scaife, a MET tudósa az új adatokon alapuló friss jelentésről.

A professzor hangsúlyozta, hogy hiba lenne, ha az El Nino okozta várható hőmérséklet-csökkenést a klímaváltozás emberi okaiban kételkedők úgy értelmeznék, mintha ezzel vége szakadna a globális felmelegedés hosszú távú trendjének.

A MET prognózisa szerint 2017 valószínűleg a 2016-os és a 2015-ös után a harmadik legforróbb év lesz, mióta a 19. század közepén megkezdték a rendszeres méréseket.

A felmelegedés egyik jele, hogy az amerikai hó- és jégadatbázis december közepi mérései szerint mind az északi, mind a déli sarkköri tengeri jég kiterjedése minden idők legkisebbike idén.

A 2017-es globális hőmérséklet átlaga mintegy 0,75 Celsius-fokkal lesz az 1961-1999 közötti időszak átlag 14 fokos értéke fölött a MET szerint.

Az idei év eddig 0,86 fokkal haladta meg az átlagot, az El Nino ehhez mindössze 0,2 fokot tett, ami sokkal kevesebb, mint amennyivel az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának extra hője.

A genfi székhelyű Meteorológiai Világszervezet (WMO) közölte, 2016 jó úton van afelé, hogy a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebb év legyen, a novemberi adatok ugyanis megerősítették a korábbi előrejelzéseket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top