+ Film

Bemutatják a bolhapiacon előkerült részekkel kiegészített holokausztot előrevetítő filmet

El kellett végezni a restaurálását, majd pedig az újonnan felfedezett filmkockákat be kellett illeszteni a már meglévő verzióba.

Tavaly egy párizsi bolhapiacon véletlenül előkerült az osztrák filmtörténet talán egyik legfontosabb, végképp elveszettnek hitt némafilmjének, a Nagyváros zsidók nélkülnek jónéhány filmkockája, amelyet azután a Film Archive Austria azonnal meg is vásárolt.

Az 1924-ben Bécsben forgatott film, amely a zsidó író és publicista, Hugo Bettauer regényéből készült, hátborzongatóan pontos vízió arról, hogyan szegényedik el egy város kulturálisan és gazdaságilag egyaránt, miután elűzik zsidó lakosságát.

Az újonnan előkerült filmkockák lehetővé teszik, hogy végre teljes egészében megtekinthető legyen az eredeti film, és ezzel gyökeresen más megvilágításba helyezik az eddig csak töredékesen ismert történetet. Ez idáig ismeretlen jelentek kerültek most elő a zsidók életéről egy olyan társadalomban, amelynek vezetői már megkezdték a zsidógyűlölet magvainak elhintését. A két világháború közti Bécs mesterségesen gerjesztett antiszemitizmusát ábrázoló képsorok révén az eddiginél sokkal élesebben rajzolódik ki a film politikai üzenete.

Előrehaladott koruk miatt azonban a korábban elveszettnek hit, igen gyúlékony, nitrát alapanyagú filmtekercsek a bomlás jeleit mutatták. Gyorsan kellett tehát cselekedni, hogy a film megmenthető legyen egy biztonsági negatívra való átmásolással. Ezután el kellett végezni a restaurálását, majd pedig az újonnan felfedezett filmkockákat be kellett illeszteni a már meglévő verzióba. Mivel az állami források nem bizonyultak elegendőnek a film megőrzését célzó sürgős munka költségeinek fedezésére, a filmtörténeti kuriózumnak számító Nagyváros zsidók nélkül megmentése érdekében a Film Archive Austria elindította az Ausztria történelmében ez idáig legjelentősebbnek számító kulturális célú közösségi gyűjtőakcióját. A december 10-én lezárt kampány rendkívül sikeres volt.

A több mint 86000 eurót adományozó mintegy 700 támogató segítségével lehetővé vált a film megóvása az enyészettől.

A restaurálás befejeztével a film, amely az utoljára 90 évvel ezelőtt vetített eredeti verzió pontos mása, 2017 őszének vége felé kerül bemutatásra, és a Nagyváros zsidók nélkül központi szerepet kap majd egy, a Film Archive Austria által szervezendő kiállításon is. A Metro Kinokulturhaus-ban 2017 őszén megnyíló látványos show a filmművészet és a zsidó kultúra kapcsolatát mutatja be az 1918-1938 közti időszakban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top