+ Irodalom

Kétévi fogházra ítélték a láncdohányost

Kétévi fogházra ítélték azt a makói fiatalembert, aki betört egy trafikba, és több száz pengő értékű dohányt vitt magával. A munkanélküli férfi azzal indokolta tettét, hogy a szülei ugyan eltartják, de mert szenvedélyes láncdohányos, nem várhatja el, hogy a szülők cigit is vegyenek neki.

Különös hírek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1937

július, Németország – Schleswig közelében hadgyakorlatot tartott egy gyalogezred és egy légi raj. A próbaháború maximálisan élethűre sikerült. Az egyik repülőgép kigyulladt és lezuhant, az égő roncsokba belerohant egy egészségügyi altiszt és életét vesztette, valamint 22 sebesült is keletkezett. Sőt civil áldozatok is akadtak. A lángolva zuhanó repülő agyonütött egy arrafelé motorozó dán házaspárt.

július, Csehszlovákia – Egy hirtelen jött nyári zivatar különös látványt idézett elő Csölle községben. A hideg és a meleg levegő váratlan találkozásakor széltölcsér keletkezett, amely leemelte egy ház tetejét, a földre dobta, majd megindult a baromfiudvar felé. Néhány másodperc múlva tyúkok és kakasok forogtak a rémült gazda feje fölött, arra pedig hosszú évek múlva is emlékezett, hogy a kutyája a budi fölött lebegve ugatott.

július, Litvánia – Az ország vezetői hosszas mérlegelés és latolgatás után úgy döntöttek, hogy a bíróságok által halálra ítélt embereket ezután nem fölakasztják, hanem mérges gázzal kivégzik. Az első páciens egy ötszörös rablógyilkos volt, aki minden szempontból alkalmasnak bizonyult az új kivégzési mód bevezetésére, amely mindösszesen hét perc alatt juttatta a férfit a halálba.

augusztus, Magyarország – Kétévi fogházra ítélték azt a makói fiatalembert, aki betört egy trafikba, és több száz pengő értékű dohányt vitt magával. A munkanélküli férfi azzal indokolta tettét, hogy a szülei ugyan eltartják, de mert szenvedélyes láncdohányos, nem várhatja el, hogy a szülők cigit is vegyenek neki. A bűntény elkövetésének estéjén eszében sem volt betörni a trafikba, de elfogyott a cigarettája, és útban hazafelé kérni akart valakitől egy szálat, csakhogy nem találkozott senkivel.

augusztus, India – Európában még csak nem is sejtették, micsoda fejlődésen megy keresztül az indiai filmipar, mivel csak belső igényeket elégített ki. Az egyik előadás előtt a filmcenzor magyarázta a barátjának, hogy náluk sokkal finomabb a cenzúra, mint más országokban. Lényegében három olyan jelenetsort tartanak számon, amit nem szabad hosszan vetíteni. Egy, ha a főhős felakasztja az apját. Kettő, ha a hős anyja megöli a lányát. És három, ha a hős az anyjával végez.

augusztus, Románia – Két diák jegy nélkül utazott a vonat ütközőjén Marosvásárhelyről Orsováig, ahol letartóztatták őket. Elmondásuk szerint Konstanzáig szerettek volna vonatozni, hogy onnan egy kereskedelmi gőzhajóra szegődve Kínába jussanak, mert legfőbb vágyuk, hogy harcolhassanak a japánok ellen.

szeptember, Ausztria – Graz mellett egy kis patak partján két hatalmas hársfa emelkedett. A turisták lettek figyelmesek a jelenségre. A fákról érett gyümölcsként potyogtak a madarak. Hullottak a fűbe, a patak vizébe, némelyik rövidebb vergődés után adta meg magát. Magyarázatot senki nem talált rá. Talán nagyobb érdeklődéssel kutatták volna az okát, ha valaki megpróbál fölmászni a hársra.

szeptember, Vatikán – Betörők jártak a pápai szertartásmester lakosztályában és szakavatott kézzel nyúltak azokhoz a fiókokhoz, amelyekben készpénzt, ékszert és kegytárgyakat tartottak. Még csak véletlenül sem tűnt el értéktelen tárgy. A szertartásmesternek elképzelése sem volt, hogy kik lehettek a betörők.

szeptember, Csehszlovákia – A német Brodból Zsdárba vezető vasútvonalon széles sávban óriási hernyóalakulat vonult át. A szétlapított hernyótömegen kipörögtek a vonatkerekek, lehetetlenné téve a közlekedést. A fineszes vasutasok homokot lapátoltak a hernyók útvonalára, ám a hernyók egymás tetemein át újra a sínekre másztak, úgyhogy jó ideig minden szerelvény áthaladása előtt meg kellett ismételni a sínek behomokozását.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top