+ Életmód

Haldoklik az egészségügy – interjú Sándor Máriával

Rengetegszer próbáltak megvesztegetni, csak adjam fel a harcot a kamara és szakszervezet ellen. De én fő bűnösnek őket találom − mondja a fekete ruhás nővér, aki a jövőben nem vállalja a Magyarországért Mozgalom vezetését.

− A Magyarországért Mozgalommal járjátok az országot. Mi a célotok?

Mivel megtapasztaltuk a szalámizó politikát, és azt, hogy ha valaki szót emel egy társadalmi csoportért, akkor megpróbálják kikezdeni, levadászni, úgy gondoltuk, a különböző civil szakmai szervezetek erősebbek lesznek egy ernyőszervezetben. Így összekapcsolódott a Magyarország a Magyar Egészségügyért Társaság, a Tanítanék Mozgalom, Iványi Gábor a hajléktalanokat segítő programjával, de útjainkhoz csatlakoztak már a Ligetvédők és Ráday Mihály városvédő is. Nagy segítség Tóth Zoltán választási szakértő, aki mind gondolataival, mind aktív tettrekészségével a mozgalomban van. Abaújkéren 380 kiemelten hátrányos helyzetű gyermeknek főzött és tartott előadást választásról, demokráciáról. Ha már a jelenlegi politikai életben gyenge az ellenzék, és sajnos nem tud összefogni, akkor ezt nekünk, civileknek kell megtenniük, főleg olyan létfontosságú területeken, mint az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra.

Az emberek arra vágynak, hogy ezekben a dolgokban pártok felett álló egység legyen.

,,Civil összefogás az emberek szeretetével és tenni akarásával”.

Tóth Zoltán, Pilz Olivér, Mendrey László, Varga Andrea, Kiss László és Sándor Mária egy lakossági fórumon

Tóth Zoltán, Pilz Olivér, Mendrey László, Varga Andrea, Kiss László és Sándor Mária egy lakossági fórumon

− Hogyan fogadnak benneteket a településeken?

Sajnos sokszor letépdesik az előző napokban kitett plakátokat, főleg az egészségügyi intézményekben, sőt olyat is hallottunk, hogy megtiltották a kolléganőknek, hogy elmenjenek a fórumunkra, illetve meg is fenyegették őket: ha megtudják, hogy ott voltak, akkor másnap már be se menjenek dolgozni. Ha egy plakáton látják mondjuk Törley Katalint, Ráday Mihályt vagy engem, akiket ismernek a tüntetésekről, az sok embert bevonz a rendezvényekre. Úgy gondolják, hogy ezek a civilek, akik a szakmájukért tűzbe mennek, talán majd elérnek valamit az egészségügyben, az oktatásban. Sokszor gyerekestől jönnek a családok a fórumokra, és nagyon aktívan részt vesznek a beszélgetésekben.

  • 2016. december 6-án levelet kaptak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház szervezeti egységeinek vezetői. A főigazgató főorvos azt írta, már többször szóltak a dolgozóknak, hogy tilos kórházi témákat megosztani vagy a dolgozókat rossz színben feltüntetni a Facebookon és más közösségi médiafelületeken, most még nyomatékosabban kell szólnia. Felhívja mindenkinek a figyelmét arra, hogy a kórházi dolgozók nem jelentethetnek meg, nem kommentálhatnak, nem lájkolhatnak olyan témákat, amelyek az intézeti dolgozókkal vagy szakmai és egyéb kérdésekkel foglalkoznak. Amennyiben nem tartják be a játékszabályokat, vállalniuk kell a polgári vagy büntetőjogi felelősséget. (24.hu)
Forrás: 24.hu

Forrás: 24.hu

  • Magyarország Alaptörvénye az ember elidegeníthetetlen és sérthetetlen alapvető jogként deklarálja a véleménynyilvánítás szabadságának nemzetközileg is elismert jogosultságát. ,,Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”

− Miben bíztok? Mi hozhat fordulatot?

A civil összefogásban és az ellenzéki pártok egymás iránt tanúsított kompromisszumkészségében, összefogásában. Még egy olyan ügyet, mint a Népszabadságé, nem fog eltűrni a társadalom. Ez már egy jóérzésű fideszesből is szégyenkezést és ellenkezést vált ki.

  • Ebben a mocsok hazug országban van egy MÁSIK ORSZÁG! Ahol én élek, ahol mi élünk. Mi, civil szervezetek, úttalan utakon járjuk a városokat, kisebb településeket, főleg ilyenkor ünnepek környékén. Megpakolt kisbuszokkal, meleg ruhával, élelemmel, játékokkal…, amire szükség lehet. (Sándor Mária blogja)

– A társadalom azt is lenyelte. Nem történt semmi.

Ahogy én nem, úgy még nagyon sokan mások sem nyelték le. Biztos, hogy nem mehet így a végtelenségig, és igenis van alternatíva. Nekünk, civileknek kell megteremtenünk. Amikor egy demonstrációval lezártuk az Erzsébet hidat, és megbüntették a társaimat, a rendőrségi jegyzőkönyvbe bekerült, hogy követelem, hogy töröljék el a társaim büntetését, mert ők az ellenzéki politikusok helyett végezték el a munkát: a magyar egészségügyért, a magyar emberekért küzdöttek.

A politikusok fizetést kapnak, de mi civilek tesszük meg azt, a munkánk mellett, erőnkön felül, amit nekik kellene megtenniük a fizetésükért.

Eltörölték a társaim büntetését. Nem hatalmas eredmény, de eredmény. Civil eredmény, amire büszke vagyok.

Budapest, 2015. szeptember 2. Egészségügyi dolgozók molinót tartva lezárják a budapesti Erzsébet hidat 2015. szeptember 2-án a szférában dolgozók alacsony jövedelme miatti tiltakozásul. Balra a feketeruhás nõvérként korábban ismertté vált Sándor Mária (b3). MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Budapest, 2015. szeptember 2.
Egészségügyi dolgozók molinót tartva lezárják a budapesti Erzsébet hidat 2015. szeptember 2-án a szférában dolgozók alacsony jövedelme miatti tiltakozásul. Balra a fekete ruhás nővérként korábban ismertté vált Sándor Mária (b3).
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

– Érzel magadban annyi erőt, hogy folytasd?

Jelenleg a Magyarországért Mozgalom vezetőt keres, mert nem vállalom a vezető szerepét, és a Sándor Mária és Társai Egyesület is megszűnik. Rengeteg civil szervezet találja ki, hogy legyek az ,,arca”, de nem vállalom. Én mindent feláldozva vívtam meg a magam harcát, mások megfélemlítésből vagy presztízsveszteségtől félve csak bizonyos határokig mennek el. Sok munka fekszik egy-egy megmozdulásban, és minden álságos kitaláció ellenére senki nem áll mögöttünk, csak a kisemberek.

Rengetegszer próbáltak megvesztegetni jobb és kiemelkedő állásajánlatokkal, csak adjam fel a harcot a kamara és szakszervezet ellen. De én fő bűnösnek őket találom. Ők álságos paktumokat kötnek a kormánnyal. Fájó volt ezekben a helyzetekben találkozni harcostársakkal, akik az alkut megkötötték. Sok mindenről hallgatni kell, mert emberek megélhetését veszélyeztetném. Rengeteget csalódtam.

Igazából beleállni veszteségek nélkül nem lehet. Ezt kevesen vállalják. Iványi Gábor a példaképem. Ő csendben, kitartóan teszi a dolgát.

Fotó: Thaler Tamás

Fotó: Thaler Tamás

A magánegészségügy egyre nagyobb teret kap. Lesz a szegények egészségügye, és lesz a méltó ellátás pénzért. Én biztos a szegények egészségügyében fogok dolgozni. Egyelőre semmilyen tömegmegmozdulást nem szervezünk, az asztalok mellett folyik a munka. Jelenleg beteget ápolok, és a szociális szférában dolgozom.

A többit nem mi döntjük el…

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top