+ Irodalom

Meghalt egy pohár víztől

Különböző bűncselekmények miatt letartóztatott a rendőrség egy bécsi férfit, aki, hogy mentse az irháját, hamarjában lenyelt hat borotvapengét. A gyors műtét jól sikerült, mind a hat pengét megtalálták és eltávolították…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1937

január, Szahara – A Szahara kellős közepén elárvultan állt a Bidon V. nevezetű benzinkút, amelynél autók, buszok és repülőgépek tankoltak. A benzinkút kezelője egy buszban lakott, és a napokban ünnepelte magányos munkájának ötödik évfordulóját. Akik ismerték a benzinkút történetét, csodálták a fiatalember bátorságát. Az első kutas megőrült, a második szomjan halt, a harmadik pedig a kút egy részével a levegőbe röpült.

január, Törökország – Az állami statisztikai hivatal fölmérést végzett Isztambulban. Az eredmény szerint 750 ezren éltek a városban, amelyből 340 ezer ember írástudatlan, 470 ezer ember foglalkozását nem tudták megállapítani. Tehát az isztambuli emberek 63%-a csak állt értetlenül, széttárt karral és ártatlanul, és nem tudta megmondani, hogy mivel foglalkozik.

január, Brazília – A bő kávétermés miatt a kormány rendeletet adott ki, amely szerint, ha meg akarják tartani a kávé árát, a termésnek közel a harmadát meg kell semmisíteni. Azon a héten egy millió zsák kávét szórtak a tengerbe. Rio de Janeironál szapora szívverésre panaszkodtak a halak.

február, Dél-Mandzsúria – Antung kikötőváros mozijában 1500 néző volt kíváncsi egy új filmre. Míg az emberek a vászonra meredtek, a háttérben készülődött az igazi dráma. Az öltözőben fölborult egy gyertya, és lángra lobbantotta a ruhákat. A tüzet sikerült gyorsan eloltani, de a hír hallatán és a film hatására a nézők pánikszerűen menekültek. A férfiak voltak az erősebbek, 800 nőt és gyereket tapostak agyon.

február, Franciaország – A női divat legújabb hulláma magasra tette a mércét. A szempilla- és arcfestés után a fogfestés járatlan ösvényeit taposta három párizsi hölgy. A divatdiktátorok közül az egyik sötét vörösre festette a fogait, a másik felváltva kékre és pirosra, a harmadik, romantikusabb alkat lévén, rózsaszínűre.

február, Kína – Sanghaj kikötőjében állt egy hatalmas gyárterem, amelyben hosszú asztalok mellett ültek és dolgoztak a jó szaglású kínai nők. Mindegyik előtt egy kosár tojás, egy cserép és egy fémedény. A cseréphez koccintva megrepesztették a tojás héját, megszagolták, és ha jó szagúnak találták, ment a fém edénybe, ellenkező esetben kidobták. Hátuk mögött sétáltak a még jobb szaglású felügyelők, és időnként beleszagoltak a fémedénybe. Száz közül is kiszúrták a büdöset. A tojásokat aztán egy gép törte föl, külön a sárgáját és a fehérjét, és némi tartósítószert hozzáadva, hajókon úsztak az európai és amerikai cukrászatok felé. A tartósítószeres olcsó kínai tojás lassan el is feledtette a cukrászokkal, hogy a tyúk tojta friss tojásból is lehet süteményt készíteni.

március, Magyarország – Ez a szivargyári munkás soha életében nem dohányzott, még csak meg sem kívánta a szivart. Történt, hogy a hírek egyre gyakrabban emlegették a dohányipar hanyatlását, mire úgy reagáltak a gyárak, hogy a kisebb szivarok árát csökkentették. Egy szabad délutánján a férfi a városi parkban töprengett a jövőjén, majd elővette élete első szivarját, és rágyújtott.

március, Beszarábia – A község görögkeleti kolostorának udvarán imádkozott egy asszony és egy apáca. Egyszer csak megjelent nekik az égbolton három fényes csillag, és közöttük tüzes szekéren száguldott Illés próféta. Az asszony nem bírta idegekkel a jelenést, elájult. Mikor felébredt, alig tudott fölállni, mert hiányzott mindkét keze. Megtörve vallott az apáca, azt gondolta, a kézlevágás Szent Illésnek tetsző cselekedet lesz.

március, Ausztria – Különböző bűncselekmények miatt letartóztatott a rendőrség egy bécsi férfit, aki, hogy mentse az irháját, hamarjában lenyelt hat borotvapengét. A gyors műtét jól sikerült, mind a hat pengét megtalálták és eltávolították. Egyúttal megkérték a férfit, ha kedves az élete, egy kis ideig nem szabad sem ételt, sem italt fogyasztania. A halálát egy óvatlan pillanatban bedobott pohár víz okozta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top