+ Történelem

Jó hírünk van az iszlamizmusról!

Nem nagyon van ma Magyarországon olyan, akinek ne lenne véleménye az iszlámról, az iszlamizmusról, a terrorfenyegetésről, a vallásról… Ugyanakkor nem nagyon van olyan, aki ismerettel is rendelkezne a témában. Ez ciki.

Jany János: Az iszlamizmus / Eszmetörténet és geopolitikaTypotex Kiadó/PPKE, 2016 – 175 oldal, puha kötés – ISBN 978-963-2799-09-4

Sokak szerint az antiszemitizmushoz nincs szükség zsidókra, s azt a magunk bőrén is tapasztalhattuk, hogy a hatásos migráncsozáshoz nem kellenek menekültek. Sőt, jobb, ha nincsenek, mert akkor könnyebb elképzelni a szarvaikat, a kénköves leheletüket, a márkás sportcipőbe rejtett patájukat.

Egy hosszú és – vigyázat eufemizmus következik – intenzív kampánynak „köszönhetően” a keresztény-nemzeti irányítás alatt álló Magyarországon növekszik az idegenellenesség. Ennek a tudatosan gerjesztett félelemnek egyik következménye, hogy mindenkinek van véleménye a kérdésről. Tényleg mindenki gondol valamit a keletről érkező, vagy nem is érkező emberekről, az iszlámról és az iszlamizmusról, a más vallásúakról… ha egy kicsit távolabbról megszemléljük ez a gyalázatos történetet, s azt kérdezzük, hogy miféle ismeretek állnak a jelenség hátterében, akkor fogunk csak igazán ámulni.

Nem csak arról van szó, hogy az iszlámról hiányosak az ismereteink, hanem arról, hogy az iszlamizmus jelenségét meg sem tudjuk különböztetni a vallástól. Olyan ez, mintha a KDNP tevékenysége alapján ítélnénk meg a kereszténységet, s mintha azt állítanánk, hogy a déli határon a kerítés Ferenc pápa utasítására – de legalábbis az ő ajánlására – készült. Nevetséges, nem? (Nem, nem nevetséges, mert egyes emberek élete függ attól, hogy mi, itt, Európa közepén/szélén mit gondolunk.)

Tényleg, nem kellene végre kicsit kiszellőztetni a fejünket, és a csukott szemű rettegés helyett körülnézni? Török Sándornak, a Kököjszi és Bobojsza szerzőjének köszönhetően már/még gyerekkorunkban tudtuk az igazságot:

Akármilyen butus okkal ijesztgetnek mumusokkal, tanuld meg e tudományt, hogy a mumus sose bánt. Zsákba sem dug, hisz a zsákját, az egerek rég kirágták, táskája sincs, a zsebe tökmaggal van mind tele. Egész napon, este-reggel bíbelődhet gyerekekkel. Köszönj neki jó nagyot, kérjél tőle tökmagot.

Kiindulásnak ez is elég, s ha ezen túl vagyunk, akkor akár már ismeretek is szerezhetünk, mert van honnan! Jany János olyan könyvet írt, amit széltében-hosszában terjeszteni kellene! Az iszlamizmus címen megjelent könyv nem túlfűtött politikai kiáltvány, s nem is emberbaráti pusziosztás, hanem mértéktartó, visszafogott, tudományos igénnyel megírt áttekintés. Erre kellene, hogy legyen igény! A könyv segítségével talpára lehetne állítani a tótágast álló világ egy darabkáját, aki megfeledkezett magáról, az újra elkezdhet(ne) gondolkodni!

Jany János – a Pázmány Péter Katolikus  Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Intézetének vezetője – jó tanárként az alapoknál kezdi, s néhol szinte aggályoskodónak tűnő pontoskodása eredményeként olyan könyvet írt, amelyet bárki – akit nem ítéltek letöltendő börtönbüntetésre a szövegértési hiányosságai miatt – képes elolvasni. A könyv jó lehetőség arra, hogy kicsit tisztábban lássunk!

Jany János nem állítja, hogy nincs veszély, ahogy azt sem állítja, hogy minden elsöpör az iszlamizmus áradata. Nem manipulál, hanem ismeretet – értékes, fontos és használható ismeretet – ad arról, ami (talán fontos). Részletes képet rajzol az iszlamizmus történetéről, a különböző tendenciákról, az Európához való illeszkedés lehetőségéről/lehetetlenségéről, a különböző mozgalmak szellemi hátteréről.

Ez a könyv nem segít abban, hogy berendezzük szellemi otthonunkat, de hozzájárul ahhoz, hogy ezt az otthon kitakarítsuk, hogy aztán tiszta és rendezett körülmények közé helyezhessük azt, amit fontosnak vélünk. Mert tetszik vagy sem, az ember minőségéhez hozzátartozik, hogy miként tartja tisztán szellemi környezetét és gondolkodását.

notinmyname

[Természetesen belátom, hogy a fenti írás – szemben a könyvvel – nem mértéktartó és még csak nem is érzelemmentes, sőt… Ennek az oka, hogy bennem is van félelem: pontosabban félek a félelemtől és annak következményeitől. Meglátásom szerint Európára az iszlamizmusnál nagyobb veszélyt jelent, a demagógia, a populizmus és az, hogy a keresztény értékekre hivatkozva mi magunk semmisítjük meg azt, ami a keresztény értékekből megmaradt.]

6 hozzászólás

6 Comments

  1. Hunyadi Péter szerint:

    A JÖVŐ DZSIHADISTÁI: A MUZULMÁN FIÚK DIKTÁLJÁK A SARÍÁT AZ OSZTRÁK ISKOLÁKBAN

    | A ’haram’ szó – utalva arra, amit tilt a saría – most már rendszeresen hallható a játszótereken egész Ausztriában: ez az úgynevezett „haram generáció” |

    – a Themuslimissue nyomán

    >> A jövő előszele: a kafír (nem muzulmán) gyerekeken már most uralkodnak a muzulmán gyerekek. Kifutunk az időből. Vagy most azonnal kezeljük a hidzsrát itt, Nyugaton, vagy a kultúránkkal együtt fogunk kihalni. És nem csak, hogy kihalunk, hanem még a létezésünk nyomait is ki fogják törölni a történelemből – lerombolják majd ugyanúgy, mint Palmüra emlékeit.
    A nyugati politikusok ma olyanok, mint az alkoholisták: nem ismerik el, hogy gondjaik vannak – a rehabról pedig még hallani sem akarnak. Meddig várjunk még arra, hogy kijózanodjanak?
    Az alábbi tanulmánnyal ellentétben a ’radikalizálódás’ nem az internetről jön: hanem a Koránból és a hadíszokból. Ez mind az iszlámbóljön. << Pamela Geller

    A 'HARAM GENERÁCIÓ'

    A tendencia már annyira gyakori, hogy a ’haram’ szó – utalva arra, amit tilt a saría – most már rendszeresen hallható a játszótereken egész Ausztriában – ez az úgynevezett "haram generáció".

    Az osztrák magazin, a Biber szerint a muszlim iskolások egyre gyakrabban mondják
    meg a lányoknak, hogyan viselkedjenek. A jelentés megállapította, hogy a fiúk szabják meg, hogy mi megengedett (halal), és mi „bűnös” (haram).

    Minden haram, amit tilt a saria törvénye – ideértve a ’helytelen’ öltözködést.

    A fiatal muszlimok szerint meg kell bizonyosodni arról, hogy a lányok nem követnek el ’bűnös dolgokat’: "ha látok valami olyat, ami haram, akkor a lány lenne az oka annak, ha én bűnt követek el ellene." – panaszkodott az egyik fiú, a 14 éves Mensur, egy iskoláslányra, Mervre,
    mert a lány blúza túl kivágott volt.

    A jelentés azt is feltárta, hogy míg a fiatal muszlim iskolásfiúk másokkal szigorúan betartatják a szabályokat, ők maguk nem követik azokat: a muzulmán fiúkat rajtakapták
    alkoholfogyasztáson, játéktermekben és a vízipipa szívása közben – minden olyan tevékenységen, amit a lányok számára ők tiltanak.

    „Néhány barátom, akit soha nem érdekelt a vallás, hirtelen elkezdte hirdetni, hogy szereti Allahot” – mondja az egyik diák, Goran.

    Melisa Erkurt, aki a vizsgálatot végezte azt mondta, hogy ami úgy indult, mint egy ártalmatlan YouTube és Instagram trend, mostanra elterjedt az osztálytermekben is.

    "Én nem számítottam arra, hogy bármi sokkolót találok, amikor azt mérem fel, hogy mit jelent az iszlám a fiataloknak, de nem számoltam a ’haram generációval’ – mondja Erkurt.

    Az volt a szándéka, hogy kiderítse, mit jelent az iszlám a fiatalok számára, de amikor megkérdezte őket, hogy mi az iszlám hit és melyek az alapelvei, a hallgatás falába ütközött.

    Azonban amikor azt kérdezte, hogy mi ’haram’, nem volt hiány válaszokban: a fiatalok ekkor
    megmutatták neki azokat YouTube videókat és a közösségi média képeket, ahol a lányok bikiniben vannak – alatta a "haram" megjegyzésekkel. Egy Mert nevű fiatal pedig megmutatta a riporternek a kedvenc WhatsApp csoportját, amelynek neve: „Haraaaam".

    Egy közeli Shisha bárban 16 és 25 év közötti fiúkat és fiatal férfiakat talált, de csak egyetlen
    lányt. Azt is tudtára adták, hogy a vízipipa szívása tilos a nők számára.

    A baráti társaság szinte minden tagja muszlim, egy kivételtől eltekintve: a horvát Gorantól, aki azt mondja, észrevette, hogy sokan a muzulmán barátai közül egyre mélyebben vallásosak.

    Ő azt állította, hogy mindez az Internetről ered. "Néhány barátom, akit soha nem érdekelt a vallás, hirtelen elkezdte hirdetni, hogy szereti Allahot." – mondja Goran.

    Azt mondta, hogy megpróbálta kideríteni, honnan erednek ezek a hitbéli változások, és szerinte az ok az Interneten van mémek és YouTube videók formájában.

    A jelentés azt is feltárta, hogy a fiatal osztrákok azért térnek át az iszlámra, mert minden barátjuk muszlim. Ez igaz Florianra is, aki azt mondta, hogy a ’muszlim testvérei’ nem bánták, hogy többször is látták alkoholt inni, mert ő most már "egy közülük".

    Egy friss bécsi tanulmány szerint 214 megkérdezett muzulmán fiatal közül 57 érezte úgy, hogy az iszlám vallási törvénye fontosabb, mint az osztrák jog.

    Néhányan állítólag egyetértettek azzal az állítással is, hogy az iszlám világnak képesnek kell lennie arra, hogy erőszakot alkalmazzon a Nyugat ellen, és hogy a vallás nevében ölni helyes.

    Arra a kérdésre, hogy a fiúk hogyan diktálják a viselkedés szabályait, egy lány idézett egy mondást: „Ne tedd ami haram, akkor minden tamam (OK)!”

    Megjegyezték, hogy amikor egy biológia tanár elkezdett beszélni a menstruációról, a fiúk
    rögtön elkezdték kiabálni, hogy ’haram’.
    A tanárok elmondása szerint a következmények között szerepel például az a tény, hogy sok lány a nagy bevándorló-népességekben lévő iskolákban már nem tud úszni, mert nem engedték, hogy részt vegyen az úszótanfolyamokon.

    Még szabadelvűbb muszlim családok lányai sem járnak úszni, mert fennáll a veszélye, hogy az iskolásfiúk visszaéléseket követnek el ellenük. Ahogy Eckurt írta: "A beszélgetéseim az iskolás gyerekekkel azt mutatják, hogy a fiúk azok, akik meghatározzák a szabályokat, hogy mi tilos a vallás nevében – és a lány-osztálytársaik életét korlátozzák.”

    "A fiúk – különösen azok, akik csak rossz osztályzatokat kapnak az iskolában – tudják, hogy van egy pont, ahol visszanyerhetik hatalmukat:

    Rájöttek, hogy az emberek félnek a iszlámtól. A telefonjukon "Allahu Akbart" állítanak be csengőhangnak és élvezik, amikor az emberek a metróban ijedten néznek rájuk, amikor cseng a telefonjuk. Előszeretettel posztolnak olyan képeket, amin a mutatóujjukat feltartják úgy, ahogy az ISIS szokta és megosztják a jobboldali FPÖ iszlám-ellenes posztjait.”
    https://themuslimissue.wordpress.com/2016/12/14/austria-muslim-children-enforce-sharia-law-on-the-playground/

  2. Hunyadi Péter szerint:

    EURÓPA IDŐZÍTETT BOMBÁJA: a muzulmán felsőbbrendűség-tudat.

    Fiatal muzulmánok, akik az integráció említését is fárasztónak találják – mert ‘nem is kell nekik sehova integrálódniuk’.

    A
    JUMA (Jung Muslimisch Aktiv – Fiatal Aktív Muzulmánok) projekt elvileg
    azért jött létre Berlinben (minisztériumi támogatással), hogy elősegítse
    a fiatal muzulmánok részvételét a demokráciában és ‘hangot adjon
    nekik’.

    Európa az iszlám időzített bombáján ül.
    https://www.youtube.com/watch?v=tsGl3KFPybc

  3. Hunyadi Péter szerint:

    „…A pastu férfiak gyakran létesítenek szexuális kapcsolatot más férfiakkal, csodálják más férfiak testét, fiatal fiúkkal létesítenek szexuális kapcsolatot, és szexuális és szociális téren egyaránt tartózkodnak a nőktől.
    ” A jelentés azt is leírta, hogy a férfi pastu tolmácsok folyamatosan kankóval fertőzték meg egymást.
    Amikor az orvosok azt mondták nekik, hogy legyenek óvatosabbak, hazudtak a homoszexuális aktivitásukkal kapcsolatban és azt állították, hogy úgy lettek betegek, hogy különféle teákat kevertek össze. Egy Afganisztánban dolgozó amerikai orvos elmagyarázta egy helyi férfinak,
    hogyan ejtheti teherbe a feleségét. Amikor elmagyarázta neki, hogy ehhez mi szükséges, ő undorral reagált, és megkérdezte: „Hogyan érezhet valaki vágyat arra, hogy egy nővel legyen – akit Allah tisztátalannak teremtett – amikor egy férfival is együtt lehet, aki viszont tiszta?
    Bizonyára ez tévedés.”

    http://www.dzsihadfigyelo.com/2013/03/29/sennels-az-iszlam-nokkel-kapcsolatos-nezeteinek-pszichologiai-kovetkezmenyei/

  4. Hunyadi Péter szerint:

    Az iszlám nem vallás és nem kultúra!
    Egy rettenetes nácizmushoz hasonló ideológia. Hazug disznó mohamed találmánya a politikai iszlám! Sajnos működik, teljesen értelmetlenül, öncélúan….

    Az iszlám elsősorban egy politikai rendszer
    http://www.dzsihadfigyelo.com/2011/05/31/az-iszlam-elsosorban-egy-politikai-rendszer/

    • Hunyadi Péter szerint:

      Minden kultúrában és társadalomban előfordultak kilengések, túlzások, tévelygések. Ez tény. Sajnos a kereszténységnek is voltak olyan lapjai, amelyek nem méltók hozzá! Ha nem lenne elfogult, akkor még számos más példát is fölhozhatott volna, többek között a liberális téveszme által megölt 6 millió magzatot, csak Magyarországon!
      Ez azonban nem mentség sem a kereszténységre nézve, sem a muszlimokra nézve. A hatalmas különbség az az, hogy ami az egyik esetben kilengés, az az iszlám esetében szabály! Kérem nézzen utána, elmondják ők maguk, nem kell kitalálni és a saját előítéletes (akár pozitív, akár negativ értelemben) véleményünket ütköztetni!
      Pl. A muszlim pap többször rászól a szekularizált műsorvezetőre, aki kétségét fejezi ki azt illetően, hogy az iszlám ilyen intoleráns lenne: “Én vagyok a muszlim tudós. Ön csak egy újságíró. Figyeljen rám!”

      http://www.dzsihadfigyelo.com/2016/08/28/mit-fognak-tenni-a-muzulmanok-ha-mar-eleg-erosek-lesznek/

  5. Hunyadi Péter szerint:

    Az iszlám elsősorban egy politikai rendszer
    http://www.dzsihadfigyelo.com/2011/05/31/az-iszlam-elsosorban-egy-politikai-rendszer/

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top