+ Színház

200% tánc – dupla táncest a Trafóban

Számomra szakmai csemege az előadás, mert érteni vélem a mozdulatok és a tér birtokba vételének viszonyát, lelki szememmel látom egy-egy mozdulat távolba elnyúló, téralakító meghosszabbított hatásmechanizmusát – írja az első előadás tánckritikusa.

Míg a Mesh táncosai egymásba olvadnak az egyforma precizitással végrehajtott mozdulatsoroknak és a rezzenéstelen arcjátéknak köszönhetően, addig a Breathe!-ben fontos szerep jut a gesztusnak és a mimikának is.

Antal Klauda, Szinhaz.net

MESH

Öt táncos hangolódik a térben egymásba épülő rendszerekként illeszkedve és összeolvadva, mint a folytonos együttműködésben és kapcsolódásban áramló, utat kereső részecskék. A találkozások és kölcsönhatások mentén szüntelenül felépülő és széteső élő organizmussá állnak össze. A rendkívül pontos és koncentrált mozgás feszültséget és precizitást szül, megteremti a tudatosság és fennmaradás terét. A fegyelmezett, kiszámított utazás a figyelmünket a tér- és időérzékelésre irányítja, az itt és most megtapasztalására hív.

Számomra szakmai csemege az előadás, mert érteni vélem a mozdulatok és a tér birtokba vételének viszonyát, lelki szememmel látom egy-egy mozdulat távolba elnyúló, téralakító meghosszabbított hatásmechanizmusát, és élvezem a mozgó testek olajozott fogaskerék-illeszkedését. Ez utóbbi „mozgó puzzle” a Meshben finom arányérzékkel gyarapszik szerteágazó (térfoglaló) konstrukcióvá.

Kutszegi Csaba, Tánckritika.hu

A Mesh című kreáció alkotópárosa a spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader. A tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotók munkáit a letisztult, intellektuális és egyben elegáns megfogalmazásmód jellemzi. Guy a színházi világon keresztül érkezett a tánc világába, színészként, rendezőként kezdett dolgozni, majd 2009-tól társalkotója Maria Campos koreográfusnak. Munkáit bemutatták többek között Libanonban, Spanyolországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Dél-Koreában. Dolgozott a Maqamat Dance Theatré-val és több művésszel, többek közt: Bebeto Cidra, Iliacan, Oreet Ashrey, Roser López Espinosa, Laida Azkona, Mickael Marsoval. Rezidens művésze a Graner Creation Centre-nek.

Előadók: Darabont Áron, Egyed Bea, Rusu Andor, Jessica Simet, Várnagy Kristóf, Zene: Miguel Marin, Fénytervező: Kovácsovics Dávid, Jelmeztervező: Fazekas Endre, Produkciós asszisztens: Czveiber Barbara, Koncepció, Koreográfia: Guy Nader, Maria Campos

BREATHE!

Az együttes-vezető legújabb munkájában a szabadság iránti vágy, a fékek kioldása és önmagunk felfedezése a cél. Személyes vallomások, útvesztők, és a küzdelem maga párosul a szabadság fogalmával és érzetével. A szereplők improvizációira építve, az előadás végleges formájában is egyetlen „free flow”, egy áramlás, egyetlen kitörő lélegzetvétel.

A Breathe!-ben hús-vér embereket látok, karaktereket, indulatokat, akarást, szenvedélyt, kirohanást…
Duda Éva a Breathe!-ben (…) izolált egyedek kommunikációs kísérleteit vizsgálja – konkrétan. Előadásának kompozícióját nem mozdulatokból, hanem gondolatokból építi fel. (…) Duda mindent ugyanolyan súllyal használ fel, mint a mozdulatot, annak érdekében, hogy a gondolatkonstrukcióját megjelenítse, sőt: értelmezhetővé tegye.

Kutszegi Csaba, Tánckritika.hu

Előadók: Varga Csaba, Egyed Bea, Rusu Andor, Újvári Milán, Jessica Simet, Zene: Gryllus Ábris, Kunert Péter, Nils Frahm, Fénytervező: Kovácsovics Dávid, Jelmeztervező: Kiss Julcsi, Színpad és alpintechnika: Zoltai György, Kellék: Till András, Rendező munkatársa: Soós Attila, Koreográfus asszisztens: Csuzi Márton, Produkciós asszisztens: Czveiber Barbara, Tér, Koreográfia, Rendezés: Duda Éva

Fotó: Dömölky Dániel

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top